Mostar: Još nije poznato tko je ukrao djela Jusufa Nikšića

jusuf nikšić, slikar, pljačka, krađa, jusuf nikšić
Nakon što je krajem 2013., točnije sa 28. na 29. prosinac, opljačkan atelje doajena bh. slikarstva Jusufa Juse Nikšića (88) u Mostaru, još se ne zna tko su počinitelji ovog zlodjela.

Praznici i neradni dani u javnim službama, konkretnije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mostar, Nikšićevu nesreću učinili su još većom, a lopovima su itekako olakšali namjeru da skriju ili već i prodaju otuđenih 40-ak djela, vrijednih pola milijuna KM.

Bez informacija

Iako smo jučer pokušavali doći do informacije više, nismo uspjeli. Razgovarali smo s portparolom Ministarstva unutrašnjih poslova Mostar Srećkom Bošnjakom, koji nam je kazao da trenutno ne raspolaže informacijama koje nama trebaju, jer je na odmoru, te nas je uputio na Odjel kriminalističke policije PU Mostar.

Pozvali smo i njih, međutim, od uposlenika kojima nije dozvoljeno da daju izjave nismo mogli doći do kompetentnih jer se oni vraćaju na posao tek u ponedjeljak.

Na naše pitanje znači li to da prethodnih dana nitko nije radio na slučaju Jusufa Juse Nikšića, odgovorili su da "dalje ne mogu razgovarati s nama". Posljednje do čega smo uspjeli doći prije nekoliko dana bilo je da policija ima određene informacije u vezi s ovom pljačkom, ali da ih u cilju istrage ne može iznositi u javnost. No, kakvim to informacijama raspolažu, nije poznato ni slikaru Nikšiću, jer ga nitko od dana kada je prijavio krađu nije kontaktirao.

- Situacija je gusta i zaguljena. Ne mogu ništa da kažem, a neke stvari ne mogu ni spominjati - kazao nam je Nikšić.

Ovo nije prvi put da je atelje mostarskog slikara opljačkan, a ranije se to desilo između 1992. i 1993. godine, piše 'Dnevni avaz'.

Stručan način

- Nikada nisam ušao u trag lopovima. Doduše, tada nije radila država ni policija, bio je rat. Nikada nisam ušao ni u trag mojih slika, jedino sam u galeriji "Paleta" vidio nekoliko njih, ali nisu mi htjeli reći odakle im. Ja se, ipak, moram uvijek nadati, nadajte se i vi, nadaju se i moji prijatelji. Ali, ima jedan drugi problem, ova pljačka je izvedena na vrlo stručan način, uradio je to netko tko dobro poznaje mehanizam ateljea i slika - ispričao je Nikšić.

Da je Nikšićev atelje, koji se nalazi u ulici Maršala Tita nadomak Starog mosta, opljačkan prvi je primijetio njegov kolega Adem Ado Husković, koji ga je odmah i obavijestio.

Pomoć kolegice Baljić

Ukradene slike Jusufa Juse Nikšića, zapravo ono što je uspio sačuvati u više od 50 godina dugoj karijeri, u lipnju 2013. godine krasile su zidove sarajevske galerije "Preporod", koje su u njegov mostarski atelje vraćene 3. srpnja.

Voditeljica galerija "Preporod" i umjetnica Mirsada Baljić kazala je da ju je krađa Nikšićevih slika mnogo rastužila te da će policiji, ukoliko bude trebalo prilikom raspoznavanja djela, ponuditi fotografije koje su nastale na izložbi.