Mostar: Bande pljačkaša haraju po prigradskim naseljima

Građani su u više navrata apelirali na nadležne vlasti da provedu mjere kako bi se njihovi obiteljski domovi zaštitili. Posebice su ogorčeni stanovnici prigradskog naselja Orlac koji ne znaju na koji način stati ukraj lopovima koji iz njihove kuće odnose čak i osnovne živežne namirnice.

Ogorčeni građani

Stanovnici Orlaca ogorčeni su i ne znaju kako stati ukraj brojnim provalama u njihove domove koji se događaju u kasne noće sate. Ističu kako lopovi ne biraju što će ukrasti pa im tako nerijetko iz domova, osim skupocjenih stvari i novca, nestaju hrana, alkohol, kao i odjeća te posuđe. Ljutiti građani slažu se u tom kako bi policija trebala češće, posebice u kasnim noćnim satima, obilaziti naselja te dežurati u njima kako bi se problem spriječio jer su se provale u određene domove događale čak i više od tri puta.
- MUP HNŽ-a kontinuirano radi na otkrivanju počinitelja po pitanju provala. Sada je u tijeku pronalazak osumnjičenih osoba za to kazneno djelo, ističe Srećko Bošnjak, glasnogovornik načelnik Odjela krim policije MUP-a HNŽ-a koji dodaje kako je policija u svojim akcijama već uhvatila neke počinitelje koji su vršili provale u gradu Mostaru, ali i njegovoj okolici. Do sada je tako otkrivena skupina lopova koja je napravila 32 provale u raznim dijelovima grada, što ide u prilog činjenici kako policija svakodnevno obavlja veliki broj akcija da se spriječe provale u stanove.
No, to ne daje nikakvu utjehu ogorčenim građanima koji su u strahu za svoje domove, ali i obitelj. Oni naglašavaju kako bi policija obavila očevid, ali da nisu uspjeli naći provalnike te da ne znaju što više činiti. Građani kažu kako će policiji prepustiti da nastavi svoju akciju i obavljanje očevida u brojim provaljenim domovima, no neki od njih naglašavaju kako će uskoro sami početi provoditi drastičnije mjere u potrazi za počiniteljima koji su u njihove domove provaljivali i više puta, dok su drugi svjesni činjenice kako su potpuno nemoćni po tom pitanju. Građanima posebno smeta javna rasvjeta koja se gasi iza 2.30 sati tijekom noći, što provalnicima samo "posao" čini lakšim i jednostavnijim. Razlog tome je što je Grad Mostar naložio gašenje javne rasvjete u pojedinim prigradskim naseljima Mostara s ciljem smanjenja potrošnje. Upravo to najviše brine građane jer je gradska vlast time slobodno dopustila lopovima da na što lakši način dođu do svog plijena.

Vandalizam na groblju

Osim provala u obiteljske kuće aktualan je problem i krađa mesinganih vaza na mostarskim grobljima. Zadnji aktualan slučaj takvog vandalizma dogodio se u noći sa subote na nedjelju na groblju Lakševine na Buni gdje su vandali odnijeli 124 vaze. Policija je sada na tragu počinitelja te bi oni uskoro mogli odgovarati za svoja djela.
- Ne možemo još konkretno iznijeti imena osumnjičenih, ali radimo na slučaju njihovog pronalaska kako bi odgovarali za svoje kazneno djelo krađe, kazao je Bošnjak.

Dnevni list