Ljubušak u Vrgorcu izudarao nastavnicu jer je htio da mu kćer padne 8. razred!

Roditelj učenice osmog razreda, 52-godišnji bivši policajac nasrnuo je na nastavnicu hrvatskog jezika, udarao je, a potom pljusnuo te gurnuo njezina malodobnog sina koji je skočio u majčinu obranu.

Razlog "ludila" je u najmanju ruku čudan - njegova kći nije imala dovoljno bodova za upis u srednju ekonomsku školu, a otac je smatrao da bi, ako padne razred, iduće godine mogla biti učenica osnovne škole u Ljubuškom, gdje inače i živi, "popraviti se" i sakupiti bodova koliko joj nedostaje za upis.

Kada je vidio da nema ravnatelja, spustio se u predvorje škole gdje je zatekao nastavnicu i počeo je šamarati, a u tom trenutku dvojica njezinih malodobnih sinova stala su ispred majke kako bi je zaštitili, no on je nasrnuo i na njih i navodno ih počeo tući, po riječima pojedinih prosvjetnih radnika koji su bili u blizini.

Ravnatelj škole je izjavio kako je 52-godišnjak već prijetio zaposlenicima škole, nakon čega su ga oni prijavili policiji i Centru za socijalnu skrb.

Kako neslužbeno doznajemo, nesretnoj nastavnici hrvatskog jezika i djeci pružena je liječnika pomoć na Hitnoj pomoći, bili su prilično šokirani i potreseni.

Kako nije uspio postići ono što je htio, muškarac se dao u bijeg. Radi se o čovjeku koji uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH, pa je naumio pobjeći preko granice, no sustignut je. Policija je odmah privela napadača u službene prostorije na ispitivanje, a poslije mu je određen i pritvor.

Inače, riječ je inače o bivšem policajcu koji je navodno i prije znao izazivati incidente.
- Ta učenica je tijekom školovanja imala prosječne ocjene i ni po kojem kriteriju nije zaslužila da ponavlja razred. No, njezin otac očito je imao plan da se djevojčica upiše u srednju ekonomsku školu za koju ona nema dovoljno bodova te mora odabrati neku od trogodišnjih. On se nije mogao pomiriti s tim iako sam mu pokušavao objasniti da i nakon strukovne škole ima načina da upiše fakultet, ako ona to bude željela. Posljednjih tjedana nije ju puštao u školu pa je skupila neopravdanih, ali mi smo joj te sate opravdali jer smo znali da ju roditelji s namjerom ne puštaju na nastavu. Obavijestili smo i Centar za socijalnu skrb, a sve to oca djevojčice je potpuno izbezumilo. A on je inače bivši vrgorački policajac - kazao nam je ravnatelj Ivo Klinac.

Kaže kako je policija došla tek 20 minuta nakon poziva te da divljački porazbijane ormare i stolice nisu ni fotografirali.  Ni njemu nije najjasnije zašto se namjerio samo na jednu učiteljicu jer za ponavljanje razreda treba imati tri negativne ocjene ili učenicu treba opetovano rušiti na popravnom ispitu.

- Obično roditelji dolaze s molbama da se njihovoj djeci povisi neka ocjena, ali ovakav zahtjev još nismo imali - kaže nam ravnatelj Klinac koji je u trenutku napada na učiteljicu bio na sastanku u Splitu, ali je odmah po povratku u Vrgorac objavio sve na blogu kako bi ukazao na ovaj i druge slične slučajeve.

Dodaje kako je ovakvo stanje u školstvu neizdrživo jer su učitelji previše izloženi svakakvim pritiscima i napadima podsjetivši i na nedavni napad roditelja na učiteljicu i ravnatelja u Klisu. Naglašava kako prosvjetare nitko ne štiti što hitno treba mijenjati. U nadležnom ministarstvu ravnatelju su rekli kako će istražiti slučaj.

Slobodna Dalmacija