Ljubomora uzrok tragedije u Mostaru: Ubijena Amila ostavila Enesa jer je bio oženjen

Amila Sabljić, ubojstvo, Mostar, Amila Sabljić, Enes Muslić, ubojstvo, Mostar
Tužiteljica Sabina Beganović, koja je saslušala Muslića, kazala je da se branio šutnjom te da je angažirao odvjetnika iz Sarajeva.

- Nakon saslušanja, Županijskom sudu uputila sam prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora - kazala je Beganović, kako je citira Dnevni avaz.

Tuga među mještanima

Među mještanima tuga na svakom koraku, a o Amili imaju samo riječi hvale. Ipak, najveća žalost je u kući obitelji Sabljić. Uplakana majka Emina i dvije Amiline starije sestre Almira i Elma još ne vjeruju u tragičnu sudbinu voljene kćerke i sestre.

- Jadna ti sam ja, šta mi bi s djeteta. Ruho sam joj spremala, a sada je u zemlju spuštam. Što mi Bog ovo dade - neutješna je Amilina majka, koja dodaje da je Amila bila dobro dijete koje je posljednju marku poklanjalo kao da je znala da joj neće trebati.

Na pitanje jesu li znali da je Amila u vezi s Enesom, kažu da im nikad izravno nije kazala o kome je riječ, ali starija sestra Almira, kod koje je ubijena stanovala, kaže da je primjećivala da s njom nešto nije bilo u redu u posljednje vrijeme, a tek jučer su saznale da je on već duže vrijeme proganjao.

- Jedne večeri svađala se s nekim preko mobitela, ujutro je ustala sva plačna. Pitam je šta joj je, neće da mi kaže. Inače je bila zatvorena, nije govorila o problemima. Kaže mi samo da je bivši momak proganja i da se ne brinem. Da sam znala što će se dogoditi, nekako bih je zaštitila - kaže Almira, prenosi Dnevni avaz.

Pet dana prije ubojstva Amili je nestao mobitel.

- Pitam je kome ga je dala, a ona mi samo reče da joj ga je uzeo taj momak zato što ga je ostavila. Saznala je da je oženjen. On je s tog mobitela sve muškarce iz imenika prozivao i provjeravao tko su, ai pratio je Amilu policijskim autom kud god bi pošla. Njeni prijatelji su ga više puta upozoravali da je se okani - kaže Almira.

Majka Emina kaže da je znala što se događa s njenom Amilom, ne bi joj dala ni da radi u Mostaru, vratila bi je u selo, i ništa se ne bi desilo.

-  Saznala sam šta joj je sve radio, proganjao je, maltretirao, presretao. Te noći on je Amilu vjerovatno presreo kod zatvora, ona je počela bježati. Čovjek, očevidac, koji je pokušao da je obrani, priča da je ona nakon svađe htjela mobitelom pozvati policiju, ali da je on tada izvadio pištolj i počeo pucati. Samo da mi ga je vidjeti, na vile bih ga nabola. Ako je bio policajac, ne znači da je mogao prisiliti da bude s njim - kaže Amilina majka brišući suze.

- Ona je meni sve radila, kao kakav muškarac. Orala je, frezala, kopala ... Takvim je sretnim životom živjela kao da je znala da će joj se ovo dogoditi. Rahmetli otac je nju volio više nego svoje oči. Eto, ode mlada za njim na onaj svijet - kaže Emina.

Na kraju razgovora Amilina majka poručila je svakoj majci da dobro savjetuje svoje dijete i provjerava s kim je.

- Ja sam svoju Amilu dobro odgojila, ali ona je zbog svoje dobrote nastradala. Previše je vjerovala ljudima i mislila je da su svi dobri kao ona - kazala je Emina na kraju razgovora kojeg prenosi sarajevski list.