Čapljina: Krađa žilavke u vinogradima Agroherca i Vinarije Rebac, vlasnici šokirani nemilim događajima

Naime, proteklih dana u vinogradima dviju čapljinskih tvrtki Agroherca i Vinarije Rebac iz Trebižata, obrano je grožđe!

''Uvijek je bilo krađa, ali uglavnom voća, te ponekad stolnog grožđa, ali ovakvu krađu vinskog grožđa ne pamtimo'', ističe Milenko Soče, direktor Agroherca, te dodaje: ''Jednostavno, u vinogradima u Višićima obrano nam je šest redova grožđa vrhunske kvalitete sorte žilavka. Naše procjene su da je obrano oko vagon, odnosno deset tona grožđa. Zatečeni smo događajem, krađu smo prijavili Policijskoj upravi Čapljina, a šteta je oko 15.000 maraka''.

Kako ističu zaposleni u Agrohercu, pretpostaviti je da su kradljivci pod okriljem noći ušli u vinograd i obrali koliko su stigli. S obzirom na količinu, očito je da su za ovaj posao trebali brojni berači. Nakon drske krađe u vinogradima ove tvrtke u Višićima uvedeno je opsadno stanje, stražari nadziru dvadeset i četiri sata, a berači žure s berbom.

Zanimljivo, štetu od 'neovlaštenih' berača imala je i Vinarija Rebac iz Trebižata. U njezinim vinogradima na lokalitetu Trnovača na području Dubrava obrano je oko tone grožđa. Šteta oko 1.500 maraka. Kako smo doznali od vlasnika Gordana Repca, na udaru je bila također sorta žilavka, koja je izgleda pravi hit među kradljivcima.

''Zatečen sam ovim ružnim događajem. Ranije mi se događala krađa opreme u tom vinogradu, ali grožđe nikad nije brano'', kaže gospodin Rebac.

Dušan Musa | Večernji List