Alen Soldo iz Čitluka optužen za neovlašteni promet opojnim drogama

Optužnica tereti Alena Soldu, da je u tijeku prosinca 2010. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizovao grupu ljudi, radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje i prenosa opojne droge „skunk" iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, koja je Konvencijom o psihotropnim suspstancama iz 1991. godine i Rješenjem o popisu opojnih droga, proglašena opojnom drogom i čiji je promet zabranjen u skladu sa odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga i Zakona o sprječavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Prema navodima optužnice, optuženi je 7.12.2010. godine, od njemu poznate osobe nabavio 10 kilograma opojne droge marihuana - „skunk", u dogovoru sa drugim članovima ove organizovane grupe, dogovorio isporuku predmetne opojne droge u količini od po 5 kilograma, preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku, sa konačnim odredištem na području Splita i Zagreba, prenosi HINA.

Kako se navodi u optužnici, nakon izvršene prethodno dogovorene kupoprodaje opojne droge „skunk" na području Splita, te prilikom pokušaja realizacije prodaje na području Zagreba, počinitelji su spriječeni i uhićeni od strane ovlaštenih službenih osoba Republike Hrvatske.

Optužnica Tužiteljstva BiH tereti Alena Soldu da je organizovao grupu ljudi radi neovlaštene međunarodne prodaje, prijenosa, držanja i prijevoza supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama, čime je počinio kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.