FOTO/VIDEO  Mostar: 26 ozlijeđenih bilanca jučerašnjeg slijetanja autobusa

...Zbog potrebne liječničke intervencije u Centar urgentne medicine Kliničke bolnice Mostar primljeno je devet osoba.
Putnici iz autobusa rekli su na mjestu nesreće da je prava sreća kako se ništa ozbiljno nije dogodilo po zdravlje ljudi.

Problemi s kočenjem

Vozač autobusa je iz za sada nepoznatog razloga u jednom oštrom zavoju prije samog ulaza u grad izgubio nadzor nad autobusom i sletio s ceste u provaliju. Nakon što je klizao niz padinu petnaestak metara, zaustavio se među borovima koji su spriječili daljnje klizanje.
Na mjestu nesreće se moglo čuti da je vozač rekao kako se nešto čudno dogodilo s kočionim sustavom u autobusu te da u trenutku nesreće kočnice nisu reagirale pa je autobus većom brzinom od dopuštene ušao u zavoj i potom izletio. U policiji nam nisu mogli reći ništa o ovome, budući da će se više znati nakon provedenih vještačenja.

Autobus u vlasništvu prijevozničkog poduzeća Autoherc prometovao je na relaciji Čapljina - Čitluk - Mostar i većinom su u autobusu bili učenici i studenti koji su putovali k školskim ustanovama. Autobusom je upravljao Danijel Mlikota, rođen 1971., iz Konjica, nastanjen u općini Čapljina. On se jučer nalazio u službenim policijskim prostorijama radi saslušanja na okolnosti nastanka ove nesreće.
Tomo Lučić, inspektor u Policijskoj postaji za sigurnost prometa u PU Mostar, rekao nam je da se nesreća dogodila oko 9.30 sati na cesti R 424 Čitluk - Mostar.
"Za sada još ne možemo ništa reći o uzrocima nesreće s obzirom da traje istraga kojom rukovodi županijska tužiteljica Dubravka Ivanišević. Tužiteljica je naredila da se izvrše potrebna vještačenja kako bi se otkrio uzrok ove nesreće", rekao nam je Lučić. Jučer u poslijepodnevnim satima angažirana je velika dizalica koja je izvukla autobus iz provalije, a policija će ga privremeno oduzeti radi vršenja potrebnih vještačenja.
Vozač autobusa je alkotestiran i prvi preliminarni nalazi otkrili su da nije bio pod utjecajem alkohola, ali od njega je uzet i nalaz krvi radi analize na prisutnost alkohola.

Lakše ozljede

Silva Šunjić, glasnogovornica Kliničke bolnice Mostar, rekla je za Dnevni list da je od 9.30 sati pa sve do poslijepodnevnih sati u CUM primljeno devet pacijenata.
"Radilo se o ozljedama vrata, vratne kralježnice, glave i nagnječenjima. Neki su pacijenti imali i blage mišićne ozljede i posjekotine što je tipično kod ovakvih prometnih nesreća. Neki su imali i prisutnost stranih tijela (stakla) pa je i to kirurški uklonjeno", kaže Silva Šunjić. Dodaje kako su kod svih pacijenata vitalni parametri bili zadovoljavajući. Neki su odmah nakon ukazane pomoći pušteni na kućno liječenje, a neki su iz mjera predostrožnosti zadržani na daljnjem promatranju. Na svu sreću, nitko nije imao teže ozljede.

U prijevozničkom poduzeću Autoherc jučer nismo uspjeli razgovarati s odgovornim osobama iz toga poduzeća, piše Dnevni list.