Civilna zaštita ŽZH poslala preporuke zbog snijega i niskih temperatura

Civilna zaštita ŽZH poslala preporuke zbog snijega i niskih temperatura
Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje, te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

• Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
• Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
• Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
• U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
• Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
• Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
• Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
• U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline (www.duzs.hr). Preporučuju se topli bezalkoholni napitci (čaj, juha), te stručna medicinska pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku pomoć - 124 ili Operativni centar civilne zaštite - 121

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u subotu, 24.02.2018., djelomično sunčano u Hercegovini. Jutarnja temperatura zraka u Hercegovini između 3 i 7°C, a najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 14°C. U nedjelju, 25.02.2018., na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prije podne kiša ili susnježica koji će od sredine dana preći u snijeg. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3°C. Temperatura zraka prije podne između 1 i 4°C, a u drugoj polovici dana temperatura zraka u opadanju.

Grude-online.info