Završeni „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2012“

Dani berbe grožđa, Brotnjo
Trodnevni program obilježavanja ove turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije započeo je u petak 14. rujna otvaranjem izložbe slika i predstavljanjem dviju novih knjiga izdanih u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a nastavljen je u subotu stručnim predavanjima iz vinogradarstva i vinarstva, te predstavljanjem šest mladih broćanskih bendova na Broćanskom trgu.

Posljednji dan turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije započeo je u Gradskoj športskoj dvorani u Čitluku 4. kolom Dječje karate lige regije Hercegovina, a nastavljen je također sportskim programom na Gradskom stadionu Bare gdje je održan 7. Međunarodnim atletskim mitingom „Bože Gagro".

Prije same ceremonije otvaranja ovogodišnje manifestacije povorka predvođena amblemom Dana berbe grožđa, zastavama, limenom glazbom iz Trebižata i kulturno-umjetničkim društvima u svečanom je mimohodu prošla ulicom od zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga, na kojemu su bili postavljeni pozornica i štandovi broćanskih vinara.

Nakon dolaska na Broćanski trg, intoniranja Lijepe naše i odavanja počasti poginulima okupljenima se pozdravnim govorom obratio načelnik općine Čitluk Ivo Ino Jerkić, čiji govor možete pročitati OVDJE.

57. Dane berbe grožđa svojim dolaskom uveličao je i predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić u čijoj su pratnji bili i neki od bližih suradnika, a prilikom prigodnog govora predsjednik Vlade HNŽ-a je između ostalog rekao: „S velikim zadovoljstvom Vlada i Ministarstvo poljoprivrede prihvatili su pokroviteljstvo na ovogodišnjim Danima berbe grožđa u Brotnju, manifestaciji koja traje već respektabilnih 57 godina. Već pedesetih godina prošlog stoljeća vrijedni ljudi Brotnja, kolijevke vinogradarstva i vinarstva prepoznali su značaj organiziranja ovakve turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije, koja promovira bogatstvo ovog kraja grožđe, mošt i vino. Od tada do danas nizali su se brojni događaji, a manifestacija je postajala sve veća, sve značajnija, sve većim slovima zabilježena na kartama priredbi posvećenih vinu i vinarstvu. Zasluga je to kako organizatora tako i vinara i vinogradara koji napornim radom na vrelom hercegovačkom suncu i kršu stvaraju grožđa i vina posebnog okusa i mirisa. Potvrđuju to i brojna priznanja koja su vina iz ovog kraja dobila na brojnim međunarodnim sajmovima i izložbama, ali tu ne smijemo stati, uvijek može bolji i više. Stoga držim kako je zadaća svih nas koji sudjelujemo u vlasti, bilo na općinskoj, županijskoj ili drugoj razini da osnažimo aktivnosti i učinimo iskorak kako bi naša grožđa, čuvena žilavka i blatina i naša vina postala još prepoznatljivima u Europi i svijetu. Doći do tog cilja možemo jedino ako ujedinimo sav potencijal koji imamo. Na taj način, unatoč svim objektivnim poteškoćama koje imamo, žilavka i blatina biti će još prepoznatljiviji brend na kojemu ćemo graditi imidž Hercegovačko-neretvanske županije kao županije vinograda i vina. Značajnu ulogu u svemu ovome ima i naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ja večeras ovdje želim istaknuti ministra Donku Jovića koji je na poseban način ovu manifestaciju izdvojio kao manifestaciju i kao događaj kojemu Ministarstvo kojemu je načelu, ali i osobno daje poseban značaj."

Predsjednik Vlade također nije propustio čestitati domaćinima na odličnoj organizaciji, posebice pohvaljujući program koji ovu manifestaciju čini prepoznatljivom u čitavoj regiji, a po završetku Lasićevog govora svojim Brotnjacima obratio se i Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

„Sretan sam što ste me pozvali da nazočim danas ovdje sa vama i da otvorim ovu manifestaciju Dana berbe grožđa koja se već 57 godina održava u našem Brotnju. Imao sam sreću da sam rastao uz ovu smotru vinara i vinogradara i mogu reći kako sam iz godine u godinu gledao kako biva sve bolja i bolja i raduje me činjenica da je iz manifestacije lokalnog karaktera velikim koracima, na velika vrata ušla u međunarodne okvire i postala nezaobilazan termin u planerima svjetskih vinara i ljubitelja vina. Bez želje da ovu prigodu koristim za promociju političke opcije kojoj pripadam pozivam vas sve da iziđete na izbora u listopadu. Razmotrite, razmislite podsjetite se što je u općini Čitluk realizirano od velikih strukturnih projekata i puno tih malih do 2010. godine do kada je federalna vlast bila koncipirana suglasno zakonima, Ustavu i izbornim rezultatima. Isto tak razmislite što se dešava zadnje dvije godine kad je na djelu političko nasilje, gaženje izborne volje svakog hrvatskog čovjeka. Odlučite se sami u vašem interesu i u interesu vaše sredine. Čestitam vam dragi Brotnjaci Dan berbe grožđa, želim da uživate u ovim danima, da uberete, oni koji niste trgali grožđe za naša vrhunska vina koja nose slavu broćanskih vinara, Brotnja i naše Hercegovine. Proglašavam Dane berbe grožđa otvorenima i živjeli i neka vas čuva dragi Bog." - kazao je prilikom otvaranja Dana berbe grožđa Vjekoslava Bevanda.

Nakon prigodnih govora uslijedio je kulturno zabavni program u kojemu su nastupili HKUD „Brotnjo", KUD „Ivan Kapistran Adamović" - Čepin, HKUD „Kralj Tomislav"-Tomislavgrad, HKUD „Stolac" - Stolac, HKUD „Herceg Stjepan" Blagaj - Buna, HKUD „Sv, Juraj" Duga Resa, HKUD „Sitan tanac" Šuica, HKUD „Kruševo" Kruševo, HKUD „Uzdol" Prozor-Rama, HKUD „Naši korjeni Bobanovo" Čapljina, HKUD „Domanovići" Domanovići, HKUD „Tihaljina" Tihaljina-Grude, KUD „Humski glas" Neum, „FS Kapušančan" - Slovačka, Ženska klapa „Viole" Drvenik, klapa „Suha" Čitluk i Ženska pjevačka skupina D.V. Ograđenik, te Slavonia band, koji je dva sata zabavljao Čitlučana i na Broćanskom trgu promovirao album „Zlatna polja", ali i starije pjesme.

izvor: citluk.ba