Završena kulturna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju“

sinoć je u hotelu „Brotnjo" u Čitluku završena kulturna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju".
Knjigu je predstavio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku prof. Andrija Stojić koji je kazao kako je riječ o vrlo vrijednoj knjizi u kojoj je autorica sabrala aforizme, humoreske, viceve, anegdote i mudroslovice iz života i podarila ih čitateljima u jednome zanimljivom ruhu svrstavajući se u red značajnijih hrvatskih predstavnika ovoga književnog izričaja.
„Marin aforizam ili bolje rečeno Marini aforizmi su svojevrsna škola. Mudrost i duhovna oštrica aforizama poticajni su svakome tko misli svojom glavom i trebali bi postati obvezna lektira svima a ponajprije onima koji su na vlastita leđa uzeli breme svijeta i odgovornosti." kazao je između ostaloga prof. Stojić.
Predstavljanje knjige čitanjem odabranih dijelova, aforizama, humoreski i anegdota, obogatio je i glumac HNK iz Splita Ante Šućur dok je izvođenjem dviju kompozicija na gitari doprinio i učenik Osnovne glazbene škole „Brotnjo" Josip Kvesić.
O knjizi je govorila i sama autorica koja je kazala kako joj je uvijek drago doći u Brotnjo na ovakve susrete. Objašnjavajući zašto je knjizi dala naslov „Marine mrđelice" kazala je kako je rođena u kući u kojoj se njegovao humor, a izreka „Marine mrđelice" u Imotskoj krajini se rabi u značenju „Markovi konaci", nešto malo, neznatno.


Nakon predstavljanja knjige upriličeno je otvaranje izložbe slika slikara Ivana Hercega čiji je opus predstavio akademski slikar iz Čitluka Franjo Primorac ističući kako je ovo njegova 12. samostalna izložba.
„Svojim stvaralačkim zanosom, velikim radom i kreativnošću Ivan Herceg je postao prepoznatljiv umjetnik kojega krasi htjenje, velika ljubav prema slikarstvu i kako sam kaže veliki rad i upornost. Upravo sve ove vrijednosti sjedinile su se u Ivanu i čine ga sjajnim umjetnikom. Njegov stvaralački opus bojom i kistom pjeva o Hercegovini. Krajolici, pejzaži, stare kuće, seoske idile na njegovim platnima ostavljaju impresivan trag", kazao je Primorac

Izložba inače ima i prodajni karakter, a ostaje otvorena idućih tjedan dana u izložbenom prostoru hotela "Brotnjo" u Čitluku
(Fena)