FOTO  Vinogradari će nastaviti s mnogo ljubavi obrađivati svoje vinograde

vinograd
Blagdan Sv. Vinka za vinogradare označava početak nove vinogradarske sezone, a kako to tradicija nalaže, u utorak su obrezani i starim vinom blagoslovljeni prvi trsovi vinove loze.

Na okupljanju vinogradara iz Krehin Graca i njihovih prijatelja s područja općine Čapljina prvi trs u vinogradu sa više od 3000 trsova obrezao je Grgo Ćavar.

Na prigodnom okupljanju vinogradari su molili za dobru vinogradarsku godinu, te se prisjetili pokojnih prijatelja, a za ovu prigodu na trsove su također bile obješene kobasice i ostali suhomesnati proizvodi, navedeno je u službenoj stranici Općine Čitluk.

Proslavu blagdana Svetog Vinka u Krehin Gracu pratila je kiša, te se još jednom potvrdilo da svi oni koji se bave vinogradarstvom, kao i ostalim oblicima poljoprivrede, u velikoj mjeri ovise o vremenskim uvjetima koji će vladati tijekom sezone.

Često se zna kazati da je „vinograd tvornica pod otvorenim nebom" pa je uvijek neizvjesno hoće li vinogradari imati dobre uvijete za proizvodnju ili će vremenske prilike biti nepovoljnije, što će zahtijevati više mukotrpnog rada i vinogradarskog umijeća kako bi vinogradi dali dobar urod.

Bilo kako bilo, vinogradari će nastaviti s mnogo ljubavi obrađivati svoje vinograde, baš kao što su i vinogradari u Krehin Gracu, unatoč kiši nastavili s tradicijom proslave blagdana Svetog Vinka koju svake godine prati pjesma, veselje i ugodno druženje.

Zasigurno, tako će biti i iduće godine kada će se vinogradari iz Krehin Graca u vinogradu na lokalitetu Grabe okupiti dvadesetu godinu zaredom.