FOTO  Veličanstveni dobrotvorni korizmeni koncert „Ususret 100 godina župe Gradina“

Naime, kako bi što spremnije dočekali 2018. godinu, kada će se svečano obilježiti 100. obljetnica utemeljenja župe Gradina, mještani su odlučili pored župne crkve izgraditi zvonik za kojeg su temelje već pripremili. Stoga je prihod od ulaznica s tog koncerta namijenjen za izgradnju zvonika, piše brotnjo-online.com

Kao što je i red, prije samog koncerta slavljena je sveta misa koju je predslavio župnik don Đuro Bender, propovijedao don Dragan Filipović, a u pjevanim dijelovima svete mise sudjelovali izvođači koncerta.

Potom su se u prepunoj župnoj crkvi na Gradini župljanima i ostalim ljubiteljima glazbe svojim glazbenim umijećem i izvedbama duhovnih i domoljubnih pjesama i skladbi, predstavljali: članovi Akademskog pjevačkog zbora "Pro musica" iz Mostara, solisti: Anita Ljubić, Monija Jarak, Mariom Zovko i Karko Milićević uz klavirsku pratnju prof. Marijane Pavlović, ženske klape "Izvor" i "Nerenta" iz Mostara, te muške klape „Trebižat" iz Trebižata i i "Krš" iz Mostara.

Treba istaknuti da je taj veličanstveni i nezaboravni glazbeni ugođaj župljanima svoje rodne župe Gradina, podario poznati i priznati glazbeni stručnjak iz Krehin Graca (župa Gradina), maestro don Dragan Filipović, koji je i ravnao koncertom.

Zahvaljujući njemu, posjetitelji su punih 90 minuta uživali u nezaboravnim akordima duhovnih i domoljubnih pjesama i izvedbama Beethovenovih, Verdijevih i skladbi ostalih glazbenih velikana, kojima su izvođači dočarali djeliće duhovnosti, domoljublja, povijesti i radosti hrvatskog katoličkog puka.

- Ovako milozvučno, skladno, lijepo doživjeti ovu večer ovdje u našoj crkvi ostaje nezapamćen događaj svakome od nas, a posebice najmlađima, djeci koja su ovdje s nama večeras i raduju se, čuju i slušaju - kazao je nakon koncerta župnik don Đuro Bender te se zahvalio svim izvođačima, a napose don Draganu Filipoviću što se odazvao na poziv održati taj humanitarni koncert.

Budući da je to prvi koncert kojeg je maestro Filipović organizirao u svojoj rodnoj župi Gradina, zamolili smo ga za komentar:

- Izuzetno mi je drago da se to dogodilo ovdje. Nedavno smo imali još jedan humanitarni koncert za Noru gdje se skupila lijepa novčana svota. Ali, mislim da u ovakvim slučajevima daleko više koristi to što se mladi okupe da se oni odreknu i da se žrtvuju. Dakle, vjerujem da ta duhovna strana više koristi nego taj novac koji se skupi, bez obzira koliki je iznos. Zato mislim da molitva ovoga Zbora, ovih mladih ljudi, više pomaže humanitarnim akcijama nego sav novac koji se skupi - rekao je don Dragan, za brotnjo-online.com

Ovih je dana Akademskom pjevačkom zbori „Pro musica" kojeg vi vodite iz Dubrovnika stiglo veliko priznanje. Ukazana vam je čast da 10. srpnja na Stradunu otvorite Dubrovačke ljetne igara. Zasigurno je to vama i vašim glazbenicima velika pohvala i laskavo priznanje za dugogodišnji predani rad?

- Svakako je to izuzetno veliki uspjeh, priznanje i čast. Zbog toga što su, nakon toliko zborova, nakon Zagrebačke filharmonije, nakon Beogradske filharmonije koja je bila prošle godine, nakon Zbora Ivana Gorana Kovačića, nakon Opernog zbora iz Zagreba, ove godine pozvali nas da otvorimo Dubrovačke ljetne igre, ja sam doista radostan i vjerujem da dijelim mišljenje i ovih mojih pjevača - rekao je maestro Filipović, za brotnjo-online.com

tekst: brotnjo-online.com/ foto: Mile Pavlović