U sklopu ovogodišnjih „Dana berne grožđa – Brotnjo 2010.“ predstavljene vrijedne knjige

...objavljena je u nakladi Školske naklade Mostar i Filozofskog fakulteta mostarskog Sveučilišta, te knjiga iz edicije „Hrvatska književnost u BiH - broj 8,10 i 12". 

O tim knjigama, u kojima su obrađena  djela hrvatskih pisaca 's različitih strana, različita tematskog i motivskog određenja, različita vremena i stila, različitih formalnih i sadržajnih svojstava, odnosno poetičko-poezijskih značajki' , Čitlučanima su govorili književnik Krešimir Šego, mr.sc. Marko Tokić, direktor Školske naklade Mostar Slaven Pehar i sam autor.


Predstavljajuću knjigu „Studije i ogledi“, koju je Društvo hrvatskih književnika izabralo za godišnju nagradu "Antun Branko Šimić", književnik Krešimir Šego, uz ostalo je rekao:

- Premda knjiga Studije i ogledi nije podijeljena u tematske cjeline, ona,  uvjetno, ima nekoliko krugova: suvremeni hrvatski pjesnici iz Bosne i Hercegovine, književno djelo Mirka Božića, Životni put i pjesništvo Ive Lendića, Likovni kritičar i pjesnik Antun Branko Šimić, stariji hrvatski pisci, te udžbenička i jezična problematika u BiH u naše vrijeme. Riječ je, dakle, o šest tematskih krugova koji, svaki za sebe, pokazuju raspon autorova interesa i njegovo vrsno vladanje materijom. Knjigu otvara studija o pjesničkom djelu Gojka Sušca, autora koji u hrvatskom suvremenom pjesništvu - jezikom, stilom, izričajem… Središnji dio knjige, po broju stranica i po broju studija, zauzima, opet uvjetno govoreći, peti tematski krug knjige Studije i eseji, u kojoj je Šimun Musa obradio život i djela fra Marijana Šunjića, fra Antuna Kneževića, Mihovila Pavlinovića, Filipa Lastrića i Andrije Kačića Miošića. Životopisi svakog od njih svjedoče, s jedne strane, zauzetost za svoj narod i, s druge strane, stvaralački napor na polju kulture, pismenosti, povijesnih istraživanja. Život svakog od nabrojenih, što je posebno bitno, daje poticaj i primjer za naraštaje iza njih, sve do naših dana, ali i onima koji će doći iza nas. Nije ovdje riječ samo o pjesništvu i jeziku, etnografiji i povijesnim istraživanjima, već ponajprije o traženju načina i putova opstanka, u čemu je najinspirativniji primjer biskupa fra Marijana Šunjića - istaknuo je Šego i na kraju zaključio:

- Sedamnaest studija i ogleda, uvrštenih u ovu knjigu, manji su dio znanstveno-stručnog rada Šimuna Muse, stoji u napomeni na kraju knjige. Valja istaknuti da je izborom tekstova i njihovim redoslijedom autor objelodanio knjigu koja, praktično, osvjetljuje hrvatski kulturni i duhovni rast, poglavito u Bosni i Hercegovini, u minula dva stoljeća, od Lastrića do Grubušića, sa svim njegovim usponima i padovima, političkim i društvenim mijenama, ili pak okupacijsko osloboditeljskim razdobljima, od turskih, do naših vremena, od duhovnog štiva do pitanja udžbenika. I kakva god vremena bila, pišući o djelima i autorima, Musa u njima nalazi poticaje za nadu, zapravo za sljedeće naraštaje - kazao je prof. Krešimir Šego.

Predstavljajući knjige prof. Muse iz edicije Hrvatska književnost Bosne broj 8, 10  1i 12, mr.sc. Marko  Tokić citirao je autorov navod iz predgovora kako su 'sva ta djela ostvarena na jednoj supstanciji - na hrvatskoj riječi i čine integralan i jedinstven svijet hrvatske književnosti' te istaknuo :

- Upravo ta skrb za uključivanje hrvatstva Bosne i Hercegovine u zajednički identitet i prepoznavanje tog prinosa stalna je skrb profesora Muse kao i borba za hrvatstvo Bosne i Hercegovine, njegovu ravnopravnost i suverenost. U tom smislu itekako su važna prepoznavanja vlastitih potencijala i mogućnosti. Duhovna nastojanja koja baštinimo kao napor da se i na ovim prostorima, nesklonim okolnostima unatoč, može hrvatski govoriti, djelovati i misliti. I stvarati. Iako često prešućeni, marginalizirani i gurnuti na rub, u naš čitateljski obzor zahvaljujući ovoj ediciji, zajedno s izuzetnom stručnom popratninom profesora Muse, ponovno se vraćaju hrvatski stvaratelji iz Bosne i Hercegovine, ne samo kao mogućnost recepcije nego i novog vrednovanja - kazao je mr.sc. Tokić.

Potom je u ime nakladnika o prof. Musi i njegovim knjigama govorio Slaven Pehar, direktor Školske naklade Mostar, koji je istaknuo kako je ponosan što Školska naklada i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru predstavljaju stožerne institucije koje zajedno i uspješno djeluju na njegovanju i očuvanju hrvatskog književnog jezika i kulturnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na kraju je prof. dr. sc. šimun Musa govorio o razlozima koji su ga potakli da napiše ta vrijedna književna djela te se zahvalio predstavljačima, nakladnicima i svima koji su omogućili objavljivanje i predstavljanje njegovih knjiga.

Kažimo i to da su svojim nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj uveličale čitlučke glazbenice Maja Ćorić i Tina Korać.

Inače, iste je iste večeri u Čitluku predstavljena knjiga „60. obljetnica Niže realne gimnazije Čitluk o kojoj su govorili Tomo Planinić, Pero Sušac i Andrija Stojić. Čitlučki Dani berbe grožđa nastavljeni su potom otvaranjem skupne izložbe slika, grafika i skulptura članova Udruge hrvatskih likovnih umjetnika „Čičak“.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info