U samo nekoliko dana Frano Beljo imao je tri bliska susreta s vukovima

Frano Beljo , Čitluk, koze, vukovi
...taksista Frano Beljo iz Donjeg Velikog Ograđenika koji se uz taksiranje bavi i stočarstvom, točnije uzgojem koza i kozlića za prodaju, što mu, kako kaže, ide dobro. On tvrdi kako je zadovoljan uzgojem koza i poticajima koje država osigurava za tu vrstu stočarske proizvodnje, ali i to da golemih problema ima sa sve učestalijim napadima vukova na koze.

Rekao nam je kako je nedavno u samo nekoliko dana imao čak tri bliska susreta s tim krvoločnim zvijerima.

Frano trenutno ima 40-ak odraslih koza i nešto više kozlića. Dok je prije desetak dana čuvao koze na području Podadrežnja, između od Donjeg Velikog Ograđenika i Cerna, iznenada je nekoliko vukova napalo njegovo stado, i pred njegovim očima vukovi su zaklali tri koze.

Unatoč tomu što je bio u blizini, sve promatrao i brzo reagirao, kaže da svojim trima kozama nije mogao pomoći jer su ih razjareni vukovi u trenu zaklali i odvukli ih u šumu. Ističe kako se šokirao brzinom i snagom kojom su vukovi rastrgali koze te da je još pod tim dojmom.
Stolicom udario gladnu vučicu i spasio kozu

Prema Franinim riječima samo pet dana kasnije, dok je gledao koze kako pasu i brste grmlje, iznenada je pokraj njega među koze uletjela jedna vučića, koja ga se, kako kaže, uopće nije bojala. Bila jako mršava pa pretpostavlja da je bila gladna i da je u blizini zasigurno imala mlade. Bila mi je, ističe, toliko blizu da je instinktivno reagirao i dok je vučica zaskočila jednu kozu pokušavajući je udaviti, snažno ju je udario stolicom na kojoj je sjedio, tek nakon čega je ona počela bježati, malo je zastala, okrenula se, iskesila zube i vjerojatno žaleći za lovinom lagano otišla u šumu.

Naprosto je nevjerojatno koliko su se posljednjih godina vukovi namnožili i osilili te da ne prezaju napadati stoku i stajama i u naseljima. Iz tog razloga Frano Beljo je ovih dana svoje koze prevezao na Vran planinu, a kozlići su ostali u toru. Svakodnevno ih hrani u toru jer ih zbog vukova ne smije puštati vani.

No, ni to nije sve. samo dva dana prije nego su koze otišle u planinu, Frano je oko pet sati ujutro svojim autom krenuo pustili stado koza na ispašu. Vozeći se ulicom između kuća kroz D. V. Ograđenik, na cesti je ugledao snažnog odraslog vuka, kaže kako misli da je vjerojatno bio mužjak. Instinktivno je dodao gas i krenuo prema vuku, ali ga nije uspio stići. Vuk je trčao ispred auta 100-njak metara, a onda naglo skrenuo u stranu i nestao, tvrdi Beljo.
Vukovi sve slobodniji i češće napadaju

Posljednjih godina vukovi sve češće napadaju stada domaćih životinja čak i u blizini ljudi najvjerojatnije jer ih primorava glad budući da im se povećao broj. Sigurno nemaju dovoljno hrane u šumi pa prate kuda se kreću stada domaćih životinja i vrebaju povoljan trenutak za napad kako bi se nahranili. Osim što danju napadaju stoku na ispaši, noću često prave štetu u torovima i štalama.

Naš sugovornik Frano Beljo nam je rekao kako se isplati, ali bi se proizvodilo kozje mlijeko i sir. On tvrdi kako njegova obitelj ne muze koze nego mlijeko ostavljaju kozlićima jer se oni vrlo traženi i dobro se prodaju. - Sigurno se isplati jer za jedno jare od 14do 15 kg dobijem 100 eura. Gdje se to može danas zaraditi ? - pita se Frano Beljo.

Beljo je zadovoljan činjenicom da, kako kaže, država za svaku kozu godišnje isplaćuje 40 KM poticaja. Iz tog razloga Frano planira postojeće stado proširiti sa 40 na 150 odraslih koza.

Što se više isplati - taksirat ili uzgajati koze?

Evo što o tom misli naš sugovornik: - Najbolje je raditi i jedno i drugo. Samo jedno ili samo drugo je, ipak, nešto teže jer su oba zanimanja poprilično teška. Najgore je ništa ne raditi i samo pričati kako se ne isplati. Tko god nešto radi, nešto će i zaraditi - kazao nam je Frano Beljo, poznati čitlučki taksist i poznati uzgajivač koza iz Donjeg velikog Ograđenika, koji je nedavno imao tri zanimljiva susreta s vukovima.

Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info