U petak, 17. rujna, u Čitluku počinju 55. „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2010.“

Dani berbe grožđa, Dani berbe grožđa
koja će u cijelosti biti posvećena početku „trgana“ vinskih sorti grožđa žilavke i blatine u najvećem vinogorju u BiH. Stoga će i ovogodišnji trodnevni kulturno-zabavni program biti posvećen grožđu, moštu i mladom vinu u čast.

Kako smo doznali od Marina Radišića, predsjednika OV Čitluk i ujedno predsjedniuka Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, tu čitlučku feštu zajednički organiziraju Općina Čitluk, Udruga vinogradara i vinara Hercegovine, Turistička zajednica Čitluka, Matica hrvatska Čitluk, KIC Čitluk i HKUD Brotnjo, a uz općinu  Čitluk pokrovitelji su joj  Vlada Federacije BiH (glavni pokrovitelji) te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH, Federalno Ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ.

Bogat i raznovrstan program

Tijekom ovogodišnje manifestacije održat će se čitav niz turističkih, kulturnih, gospodarstvenih, sportskih i zabavnih i inih događanja. Svečanosti su počele prošle nedjelje (12. rujna) na gradskom stadionu Bare gdje je održan Međunarodni atletski miting "Memorijal Bože Gagro" na kojem je nastupilo preko 300 natjecatelja ih RH, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predavanja za vinogradare i vinare

Čitlučke svečanosti se nastavljaju već u petak, 17. rujna, u velikoj dvorani KIC-a u Čitluku gdje će u 19 sati stručnjaci  Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru hercegovačkim poljodjelcima održati niz stručnih predavanja o vinogradarstvu i vinarstvu. Tako će o klorozi vinove loze govoriti doc. dr, sc, Adrijana Filipović, o karti uporabne vrijednosti na području općine Čitluk doc. dr. sc. Radica Ćorić, o štitastim ušima na vinovoj lozi prof. dr. sc Ivan ostojić, o kasnoj peronospori i sunčanoj paleži mr. sc. Danko Tolić, o virusina  na vinove loze mr. sc. Viktor Lasić, dok će  o malolaktičnoj fermentaciji predavanje održati mr. sc. Tihomir Prusina. Iste večeri u 20,30 sati Krešimir Piščak, AKD Zagreb, upriličit će „Prezentaciju o zaštiti brenda“

Predstavljanje knjiga

Ta čitlučke manifestacija nastavit će se u subotu, 18. rujna u kino-dvorani u 19 sati predstavljanjem knjige prof. dr. sc. Šimuna Muse „Studuje i ogledi“ i knjiga iz edicije „Hrvatska književnost u BiH – br.8, 10 i 12“. Iste večeri u 20 za 20 sati predviđeno je predstavljanje knjige „Niža realna gimnazija Čitluk“. a u 21 sat otvaranje izložbe slika, grafika i skulptura Udruge hrvatskih likovnih umjetnika „Čičak“ u klubu Matice hrvatske.

Najsvečanije će biti u nedjelju

Ipak, najsvečanije će biti u nedjelju, 19. rujna, kada će se održati čitav niz, gospodarskih, kulturnih i zabavnih događaja. Izdvajamo: otvaranje nove zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u 18.30 sati, zajednički mimohod svih sudionika manifestacije od nove zgrade Srednje škole do Broćanskog trga u 19.15 sati, svečano otvaranje 55. Dana berbe grožđa u 19.39 sati, tradicionalnu smotru folklora i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva te cjelovečernji zabavni program u 20 sati, u kojem će nastupiti brojni pjevači i zabavljači.

Nezaobilazna degustacija

Spomenimo i nezaobilaznu degustaciju grožđa, broćanskih vina i rakije, jela s roštilja i ostalih hercegovačkih i broćanskih  specijaliteta, što će ih za sve sudionike i posjetitelje besplatno i u neograničenim količinama pripremiti članovi Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, vlasnici čitlučke mesne industrije, gospodarstvenici, općina Čitluk i brojni sponzori.

Najavljen nastup čak 18 KUD KUD-ova

Kako smo doznali od Borislava Šimovića, člana Organizacijskog odbora, svoj nastup na ovogodišnjim Danima berbe grožđa u Čitluku najavilo je 18 HKUD-ova. To su: KUD „ Ivan Kapistran Adamović“ iz Čepina, HKUD „Dubrave “ (Aladinići – Stolac), HKUD „Sv. Ate – Cim“ (Mostar), HKUD „Kralj Tomislav“ (Tomislavgrad),  HKUD „Čepin“iz Čepina, HKUD Čerin“ iz Čerina, HKUD „ Kruševo“ (Kruševo), HKUD „Sv. Ana“ (Ljuti Dolac),  HKUD „Sv.Ante“ (Dretelj),HKUD „Drijeva“ (Gabela), HKU „Napredak“ Bijelo Polje), Tamburaški sastav župe Gradnići, HKUD „Fra Jozo Križić“ (Roško Polje), Klapa „Međugorje“,  Klapa  „Suha“ (Čitluk), Ženska klapa „Brotnjo“ (Čitluk), Limena glazba HKUD-a „Seljačka sloga“ iz Trebižata i Mažoretkinje iz Međugorja, a kao posebni gosti u zabavnom programu nastupit će Tamburaški sastav „Pleteri“ iz Križevaca. Zbog svega toga se očekuje da će se u nedjelju na 55. Danima berbe grožđa u Čitluku okupiti više od deset tisuća posjetitelja iz cijele Hercegovine i susjedne Dalmacije.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info