U Čitluku završena manifestacija Dani berbe grožđa – Brotnjo 2013

Uz brojne kulturno-zabavne sadržaje, manifestacija označava i vrijeme kad će se u Brotnju, najvećem vinogorju u Bosni i Hercegovini, ubrati više od tisuću vagona vinskih sorti grožđa žilavke i blatine, prenosi federalna.ba.

Svečanim mimohodom ulicama Čitluka završena je tradicionalna manifestacija kojom se obilježavaju Dani berbe grožđa u broćanskom kraju.

"Smisao ove manifestacije je da se upoznaju naši poslovni partneri, da se razmijene iskustva i da se predstave naša kvalitetna i vrhunska vina, rakije i grožđe", izjavio je Ivo Jerkić, načelnik Općine Čitluk.

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a, ustvrdio je kako su žilavka i blatina postali sinonim za Čitluk i da se ta vina probijaju na tržišta EU-a.

Domaći vinari i vinogradari napornim radom na vrelom hercegovačkom suncu i kršu stvaraju grožđa i vina posebnog okusa i mirisa.

Imamo kakvoću vina koja je usporediva sa najboljim vinarskim zemljama Europe i šire i imamo ono što drugi nemaju - žilavku i blatinu", kaže Tihomir Prusina, enolog Vinarije Čitluk.

Iako se očekivalo da će zbog suše ovogodišnja berba dati lošije rezultate, kiša se krajem kolovoza i početkom rujna povoljno odrazila na urod grožđa i njegovu kvalitetu. Prusina kaže kako tek slijedi berba najkvalitetnijeg grožđa.

Zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa, vinari se nadaju proizvodnji vrhunskih kapljica glasovitih vina žilavke i blatine, a zahvaljujući ovoj tradicionalnoj kulturno-gospodarstvenoj manifestaciji, broćanski kraj je velikim slovima zabilježen na svim važnijim vinogradarskim kartama Europe.