U Čitluku podijeljen sakarament potvrde

Stotinu i jedan krizmanik primio je tako danas darove Duha Svetoga i samostalno obnovio krsna obećanja koja su nekada davno za njih položili roditelji i kumovi na krštenju, a među ovogodišnjim krizmanicima bilo je 56 krizmanika i 45 krizmanica, prenosi citluk.ba.

Prije samog početka sv. Mise krizmanici, njihovi kumovi, msgr. Tomo Vukšić i nekoliko svećenika uputili su se u procesiji od župnog ureda do crkve u kojoj je služena Misa i u kojoj je u svoje ime i u ime ostalih krizmanika biskupa pozdravio krizmanik Karlo Jerković.

„Ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio" - rečeno suvremenim rječnikom ova rečenica je ključna misao Njegove oporuke, Njegova testamenta, Njegova želja izrečena kao molitva i još više kao zapovijed koju bi trebalo primjenjivati u životu svih onih koji Njega slijede - kazao je na početku svoje propovijedi msgr. Tomo Vukšić, nakon čega je biskup pojasnio što je novost u novoj Isusovoj zapovijedi ljubavi.

„Ne može se ljubiti Boga a ne voljeti čovjeka i obrnuto. Ne može se na kršćanski način voljeti čovjeka i božje stvorenje a istovremeno ne gajiti ljubav prema Bogu Stvoritelju, stoga zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, draga braćo i sestre ključna je misao ovoga današnjeg slavlja. Slavlja kada ćemo ovoj mladeži podijeliti darove Duha Svetog, sakrament svete krizme, a zašto? Da ljube jedni druge i to ne onako kao što ljube sebe same, nego kao što je Krist njih i sve nas i one prije nas ljubio i kao što će ljubiti one nakon nas. Krist je kriterij odnosa prema vlastitom životu i prema životima drugih" poručio je u propovjedi biskup Vukšić i nastavio:

„Ako želite biti iskreni kršćani upamtite ovu Isusovu misao izgovorenu u posljednjim trenutcima Njegovog ovozemnog života, koja je zapovijed nad zapovijedima dana svima koji se ponose Njegovim imenom. Ljubite. Ljubite na način na koji je On ljubio i u mjeri u kojoj to budemo radili zaista otvaramo vrata Neba sebi samima i svima onima koje ljubimo."

Na kraju propovijedi biskup Vukšić osvrnuo se i na moguće načine na koje će krizmanici proslaviti svoju kršćansku zrelost, te je upozorio krizmanike kako ne bi bilo prilično da svoju krizmu proslave na nekom kasno noćnom tulumu. „Dragi roditelji ako vi to dopustite onda ne ljubite svoju djecu kao što je Krist ljubio vas i kao što vašu djecu ljubi. Ne proslavlja se sakrament na takav način, sakrament krizme i bilo koji drugi sakrament i suviše su ozbiljna stvar da bi im se iskazivala pozornost koja ne doliči svetosti" - zaključio je msgr. Tomo Vukšić.

Pripremu budućih krizmanika za današnji dan predvodio je njihov vjeroučitelj dr. sc. fra Robert Jolić, a nakon što su primili sakrament potvrde biskupu se na dolasku zahvalila krizmanica Anamarija Stojić. Krizmanici su za biskupa pripremili i prigodni dar koji je biskupu uručila Iva Primorac, a riječi zahvale biskupu je uputio i župnik fra Miro Šego koji nije propustio spomenuti ni fra Robertov trud, ali ni Veliki župni zbor koji je pjesmom uveličao današnje slavlje.

citluk.ba