Starica slomila kuk pa joj čitlučka hitna naplatila 90 maraka 'za prijevoz' do Mostara?

Ovo je za Dnevni list ispričala bakina nećakinja Ivanka. Ivanka priča kako je baka primljena u Dom zdravlja, gdje je po nalogu ravnateljice Doma zdravlja dr. Jadranke Odak upućena u Mostar. Ovaj put su baki do Mostara naplatili čak 70 maraka, što je bio dodatni udarac za unesrećenu staricu koja je inače slabog imovinskog stanja.

Dr. Odak je u razgovoru s novinarima Dnevnog lista čitavu priču o plaćanju prijevoza demantirala.

''Dom zdravlja Čitluk ne naplaćuje nijednu hitnu intervenciju. Sve što je hitno, ne naplaćuje se i to naše službe znaju. Kad primimo pacijenta, dežurni liječnik utvrdi je li hitan slučaj, i ukoliko jest, pacijent se prevozi u Mostar i taj prijevoz se ne naplaćuje'', ističe Odak.

Kako kaže, ukoliko se pacijent prevozi iz Mostara, tad se prijevoz naplaćuje jer je pacijentu sanirana ozljeda i slučaj više nije hitan.

No, kako je rekla bakina nećakinja Ivanka, baki je naplaćen put do bolnice u kojoj se i sada nalazi. Kako kaže Ivanka, ovo nije prvi slučaj koji se dogodio u općini Čitluk.

Glasnogovornik Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Ravić kaže kako se u hitnim slučajevima pružanje pomoći ne naplaćuje.

''Bez obzira radi li se o osiguranoj ili neosiguranoj osobi, njoj se mora pružiti pomoć koja se ne naplaćuje ukoliko se radi o hitnom slučaju. To je i svrha hitne pomoći. Ukoliko se naplati prijevoz u hitnom slučaju, to se smatra kaznenim djelom'', naglašava Ravić.

Kako dalje navodi, ako je pacijentu sanirana ozljeda i pušten je iz bolnice, hitna pomoć tu više nema što raditi, niti prevoziti pacijente.

''Naravno, ako netko nije u mogućnosti organizirati prijevoz iz bolnice, može koristiti uslugu prijevoza kolima hitne pomoći i u tom slučaju se naplaćuje'', kaže Ravić.

Baka je ostala bez 90 KM, a jeli slučaj slomljenog kuka hitan ili nije, presudite sami.