Središte Čitluka krasi ‘Pisanica od srca’

pisanica, Čitluk
...čitlučka općina je na različitim područjima uspostavila kvalitetnu i plodotvornu suradnju ne samo sa spomenutim Križevcima nego i cijelom Koprivničko-križevačkom županijom u Republici Hrvatskoj.

Podravina i Međugorje

Tako je prije gotovo osam godina, 2009. godine, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije međugorskom svetištu Kraljice Mira darovala prelijepu veliku "Pisanicu od srca", oslikanu motivima iz Podravine i Međugorja, koja je punih pet godina pred Uskrs uljepšavala dvorište ispred župne crkve svetog Jakova u Međugorju. Kao i protekle tri godine, pred najveći katolički blagdan Uskrs, od utorka ta pisanica krasi park na Trgu žrtava Domovinskog rata u središtu Čitluka.

Uskrsna pisanica

Riječ je o prekrasno oslikanoj uskrsnoj pisanici visine 2,05 metra i širine 1,50 metara.

Slične, ali upola manje hrvatske"Pisanice od srca" s motivima iz Hercegovine, kojima su također život udahnuli umjetnici naive iz Podravine, već nekoliko godina pred blagdan Uskrsa postavljaju se i u Gospodarskoj zoni na Tromeđi u Međugorju te ispred glasovitih vinskih Podruma "Andrija" u Paoči.

Treba istaknuti kako ta tri zanimljiva uskrsna simbola, od srca darovana općini Čitluk, simboliziraju prijateljstvo, zajedništvo, ljubav i povezanost ljudi i krajeva, a svim katoličkim vjernicima i hodočasnicima na upečatljiv način navješćuju radosne trenutke iščekivanja najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

Vecernji.ba