Služena Misa za žrtve ratova i poraća iz župe Čerin

misa, Čerin
...u čast žrtvama ratova i poraća s područja ove župe. Prije same Mise članovi čerinske Frame, predstavnici općine Čitluk i predstavnici obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod impresivnog spomenika žrtvama iz župe Čerin.

Molitveni spomen program kod spomenika na kojemu je u kamen uklesano 790 imena mučenika, i to 288 žrtava Prvoga svjetskog rata, 479 žrtava Drugoga svjetskog rata i 21 iz Domovinskog rata, predvodio je župnik fra Dario Dodig, a pjesmom je spomen program obogatila i ženska klapa „Smilje" iz Čitluka.

Ženska klapa pod vodstvom s. Slavice Kožul pjesmom je uveličala i svetu Misu koju je predvodio župnik fra Dario Dodig uz koncelebraciju fra Miće Stojića i fra Mike Stojića. Propovijedajući na misi u spomen na sve žrtve ratova i poraća iz župe Čerin fra Dario Dodig je kazao kako bi svi trebali imati vjeru kao što su je imali naši poginuli branitelji i slijepac Bartimej iz Evanđelja.

„Zato smo se sabrali ovdje oko oltara Gospodnjega zbog jednog razloga, a to je de se naša vjera učvrsti, osnaži, okrijepi da bismo se kući zapravo vratili obnovljeni" kazao je fra Dario u svojoj propovjedi, nakon čega se osvrnuo na kratki odlomak iz Evanđelja i slijepog prosjaka Bartimja.

„Čujemo li mi u svojoj savjesti da nam Bog govori, draga braćo i sestre to je važno. Za molitvu je puno važnije, ne da mi nešto Bogu govorimo, nego puno je važnije da Bog dođe do riječi od nas, da nam nešto uputi, da nam dadne jednu lekciju u životu, da nas pouči, da uzmemo tu zadaću i da je izvršimo u Njegovoj školi evanđelja, odnosno Isusovoj školi. To je važno za kršćanski život i zapravo to se ostvarilo u ovom Evanđelju kod ovoga slijepog prosjaka Bartimeja..." kazao je fra Dario zaključujući kako je temeljno pitanje kršćanskog života: Čujemo li Gospodina i slijedimo li ga? i kako je vapaj odbačenog slijepog prosjaka Batrimeja: Isuse sine Davidov, smiluj mi se zapravo najbolje izrečena molitva, koja je ujedno vapaj duše i cijelog bića slijepog Bartimeja, koji se nije dao smiriti i omesti, nego je bio uporan i čvrst u svojoj vjeri, zašto je na kraju njegova molitva i uslišana.

Tekst: Citluk.ba
Foto: Pero Petrušić