Služena misa u čast perorice Brotnjaka koje su komunističke vlasti zvjerski ubile 1946. god

Služena misa u čast perorice Brotnjaka koje su komunističke vlasti zvjerski ubile 1946. god
...spomenika u Podadrežnju u MZ Donji Veliki Ograđenik okupilo preko dvije tisuće Brotnjaka kako bi odali dužnu počast petorici hrvatskih časnika i dočasnika 2. svjetskog rata, koje su zloglasne komunističke horde zvjerski poubijale 6. siječnja 1946. godine.

Svojom krvlju to su mjesto posvetili hrabri hrvatski mučenici: Marko Stojić, Ivan Juričić - Ćurdo, Jure Dodig, Franjo Miloš i Ivan Milićević - Milić.

U spomen njima i svim ostalim hrvatskim domoljubima poginulim kroz burnu povijest hrvatskog patničkog puka Brotnja, danas je u kapelici pokraj tog spomenika u Podadrežnju slavljena sveta misa, koju je, uz suslavlje čerinskog župnika fra Darija Dodiga i don Jakova Jurića, predvodio franjevac konventualac fra Filip Musa, samostanski vikar župe Uznesenja BDM u Molvama, koji je rodom iz Donjeg Velikog Ograđenika.

- Budimo zahvalni bogu za dar svoga Sina, za dar uskrsnuća Gospodinova, koji je zalog i našeg uskrsnuća i zalog uskrsnuća naše braće i sestara koji svoj život položiše za Boga i za Domovinu, kojih se posebno sjećamo u ovoj svetoj misi.

- Da dođem na ovo sveto mjesto prošao sam cijelu Hrvatsku. Bože moj, kolike crkve, crkvice, kapelice i spomen križevi obilježavaju mjesta gdje počivaju naša braća i sestre koji položiše svoje živote za komad ovoga neba, za komad ove lijepe i voljene domovine. Shvatio sam u jednom trenutku da križ nije mrtvi spomenik, on je gorući svjetionik, svjetionik koji je svijetlio našim očevima, našim djedovima, prošlim generacijama. Križ je svjetionik i nama danas ovdje i nadam se da će biti svjetionik i generacijama koje dolaze iza nas. Naš čovjek kroz povijest do današnjeg dana čvrsto je vezan uz sveti križ. Znao ga je kroz povijest uprtiti na svoja leđa i kroz sve sile u haridbe pobjeđivati. Naš je čovjek znao, a zna i danas, hrvati se i prihvaćati svoj križ... Sterilna Europska zajednica danas nam nudi križ kao ukras, križ bez sadržaja,... Naš čovjek je ponosan na svoj križ, jer križ znači i pobjedu. Križ je pomogao našim očevima, a pomaže i nama danas. .. Zato ništa nije čudno što su križevi svuda oko nas, križevi na našim crkvama, kapelicama, grobljima, poljima, putovima i raskrižjima. Stoga, draga braćo i sestre, imajmo hrasbrosti, poštenja i zahvalnosti danas obnoviti svoj zavjet i svoje obećanje te reći : Isuse, mi smo i sad spremni za nove žrtve. Ništa nas, Isuse, nije maklo, ostali smo isti kao i naši očevi, djedovi i pradjedovi, umirali smo i umirat ćemo za krst časni i slobodu zlatnu. - rekao je u nadahnutoj propovijedi fra Filip Musa.

Na kraju svete mise i poučne fra Filipove propovijedi, brojna rodbina, suborci i prijatelji ubijenih te predstavnici općine Čitluk, čitlučkih udruga, političkih stranaka, mjesne zajednice D. V. Ograđenik, kao i mnogi pučani Brotnja položili vijence cvijeće te upalili svijeće i u znak zahvalnosti i sjećanja na te hrabre hrvatske mučenike, heroje i domoljube, kojih će se uvijek i s ponosom sjećati svi budući naraštaji Brotnjaka.

Mile Pavlović/brotnjo.info