Razgovor s Marijom Soldom, direktorom izgorjele čitlučke Tvornice „Odiseja 97“

Osim višemilijunske štete na do temelja izgorjelim  čitlučkim tvornicama, požar je bez radnog mjesta ostavio i stotinjak djelatnika koji su u njima redovito dobivali plaće.  

Ispred izgorjelih tvornica u krugu bivše Duhanske stanice u Čitluku i  neprekidno se okupljaju brojni građani i nijemo promatraju stravične posljedice nezapamćenog požara.  S njima je  danas bio i Mario Soldo, direktor izgorjele Tvornice „Odiseja 97.“, koja je bila vodeća tvornica za proizvodnju stolnog i posteljnog rublja u regiji. Iako mu je bilo jako teško promatrati zgarište i razmišljati o svemu što se dogodilo, bez oklijevanja je pristao na razgovor:

- Goleme su posljedice katastrofe koja je zadesila vašu tvornicu. Jeste li razmišljali o tome što dalje ?

Posao pokrenuti što prije

- Osnovno nam je vidjeti što s radnicima jer je većina od njih 35 bila je u kreditima. Imamo volju iznova nastaviti rad i već razmišljamo kako to učiniti.

Općinski čelnici su voljni pomoći, a o tome smo razgovarali na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk. Moramo odmah reagirati i posao pokrenuti što prije, jer  ako ne reagiramo na vrijeme, osim materijalne štete izgubit ćemo i tržište koje je teško vratiti.  Naime, imali smo oko 400 kupaca, izvozili dosta toga u Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju i Srbiju. Budući da smo mali ciklus u kojem smo pola godine unaprijed planirali proizvodnju i zalihe, sada nam je problem što učiniti s robom koja još stiže. No, ima prostora za optimizam pa, iako će biti teško, vjerujem da ćemo sve nanovo pokrenuti. Bit će to nezgodno jer je posao u Odiseji bio uhodan. U ovoj smo krizi bili stabilni, imali zaliha robe, rok naplate osjetno smanjili i imali dovoljno novca za PDV, carine, obveze radnicima i redovite plaće. U Odiseji je bilo zaposleno 35 radnika, a imali smo dosta kooperanata iz Bosne i Hercegovine, pa je za nas poslom bilo vezalo oko 100 radnika – ističe mario Soldo te nastavlja :

Radnike nećemo zaboraviti

- Sad su nam najbitniji ljudi što su kod nas radili. Mi ćemo im dati svu moguću podršku jer su živjeli od redovnih primanja, pa su im i banke na račun toga bez problema davale kredite. Od njih 35, čak 30 ima kredit.  Nadam se da će i banke imati razumijevanja. Stoga je najbitnije što prije sve pokušati pokrenuti posao. Nadam se da ćemo uz dobru volju i angažman, za šest-sedam mjeseci opet startati s nekim, ali ne baš ovolikim kapacitetom.  Iako dobivamo potporu od svih naših kupaca i kooperanata, problem je početi ispočetka i sve to iznova uhodati. Moram naglasiti da radnike nećemo zaboraviti, pomagat ćemo im koliko god mognemo. U početku sam se pitao što sada, a kad sam vidio te radnike i njihove suze, shvatio sam da će njima biti najteže. Dakle planiramo u što kraćem vremenu stvoriti uvjete za nastavak rada. Nas je četvorica vlasnika, nismo izvlačili novce iz tvornice, ulagali smo i iz male tvornice Odiseja je izrasla u vodeću tekstilnu tvrtku u regiji. Kad je došla kriza nama posao nije opao. Zato me zabole neki novinski komentari i kuloarske priče – ističe Mario Soldo te na kraju istaknuo:

Zahvalnost građanima, vatrogascima i općini

- Moram reći da je spašen jedan dio naših proizvoda iz skladišta koje je zadnje zahvatila vatra. Stoga koristim prigodu zahvaliti svojim sugrađanima i radnicima koji su sudjelovali u spašavanju. Mislim da je u spašavanju naše robe sudjelovalo oko 300 osoba. Zahvaljujem i vatrogascima koji su pokušavali sve.

Moram još jednom reći da smo dobili moralnu potporu i od čelnika općine Čitluk kojima također zahvaljujem. Vidjet ćemo što i kako dalje – rekao je Mario Soldo, direktor u požaru uništene čitlučke Tvornice „Odiseja 97.“

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info