Prvu pričest primilo 35 prvopričesnika iz župe Gradina

prva pričest, Gradina
...župnik don Đuro Bender u suslavlju s prof. dr. o. Stjepanom Krasićem i uz nazočnost roditelja prvopričesnika, župljana i gostiju. Nakon što su prvopričesnici u procesiji ušli u crkvu i zauzeli svoja mjesta uslijedila je Misa na kojoj je župnik don Đuro Bender propovijedajući kazao kako je dan kada se pričešćuje 35 prvopričesnika za župu velik i svet dan te se prisjetio dvojice Isusovih učenika i njihovog putovanja u Emaus.

- I pojedini ljudi se nađu u takvim životnim situacijama kad im se čini da su im sve lađe potonule, da je sve propalo i da je besmisleno biti dobar, pošten i svet. Zato sebi i drugima znaju reći: „Danas se ne isplati tako živjeti! Vidiš kako dobro žive i napreduju oni koji ne drže do evanđeoskih savjeta o poštenju i svetosti, niti im je stalo do moralnosti osobnog i obiteljskog života!" Nije dobro, niti je pametno podleći demagogiji takvih osoba. Ne treba klonuti ni pod vlastitim udarcima životnih problema zbog gospodarske ili bilo koje druge krize. Ne treba ni bježati od životnih problema i zavrzlama, kao što su dvojica učenika bježala iz Jeruzalema. S poteškoćama se treba suočavati i treba ustrajno tražiti rješenja, ali nikada sam. Treba se povjeriti onome tko je s nama uvijek na životnom putu i koji nas nikada neće ostaviti, osim ako mi svjesno i namjerno odbijemo i odbacimo njegovu prisutnost. Treba se povjeravati Isusu Kristu - poručio je don Đuro Bender u propovijedi i napomenuo prvopričesnicima, njihovim roditeljima i svima ostalima da nikome i ničemu ne dopuste da u njihovim životima ugase ljubav prema Bogu, ili pokoleba i uništi vjernost Kristu i njegovoj Crkvi.

Po završetku propovijedi prvopričesnici su upalili svijeće, ispovjedili svoju vjeru, obnovili krsna obećanja, prinijeli darove: hostije, vino, vodu, svijeću, Bibliju i cvijeće, a zatim u pratnji roditelja pristupili Pričesti.

Recitacijama i pjesmom prvopričesnici su nakon primljenog sakramenta zahvalili Isusu, roditeljima i svojim vjeroučiteljima.

Lijepo pjevajući misno slavlje uveličao je Dječji zbor, a današnju svečanost svojom nazočnošću, molitvom i pjesmom također su uveličali brojni župljani i rodbina prvopričesnika.

Čitluk.ba