Provincijal dr. fra Miljenko Šteko svečano blagoslovio crkvu sv. Jeronima u Donjem Malom Ograđeniku

Fra Miljenko Šteko, crkva, Donji Mali Ograđenik
...i proširenje svoje crkve sv. Jeronima na Duganđžića groblju (župa Čerin), nedavno su ti poslovi završeni, a uređen je i okolni prostor i pristup crkvi koja sada ima potpuno novi izgled i može primiti daleko više vjernika nego ranije. Na radost i ponos svih mještana, u srijedu, na blagdan sv. Jeronima, zaštitnika D. M. Ograđenika, na večernjoj svetoj misi to obnovljeno crkveno zdanje svečano je blagoslovio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, koji je, uz koncelebriranje čerinskog župnika fra Daria Dodiga i još desetak svećenika, i predvodio svetu euharistiju.

Uz gotovo sve mještane, svečanom blagoslovu crkve nazočili su njihovi brojni gosti i prijatelji kao i predstavnici općinske vlasti Čitluka i drugi uzvanici.

Na početku svete mise čerinski župnik fra Dario Dodig kazao je kako vjeruje da su mještani sretni, zadovoljni i ponosni na ovo lijepo zdanje Božje gdje će moći kao i proteklih 25 godina nesmetano slaviti Boga, zahvaljivati mu kroz sakramente, pobožnosti i zavjete. Zahvalio je svima koji su pridonijeli obnovi crkve, a posebno Nedjeljku Milićeviću koji s obitelji živi i radi u Americi, koji je nesebično pomagao ovaj i mnoge druge projekte u DMO, a potom pozvao oca provincijala da započne blagoslov i svetu misu.

Nakon što je obavio potrebni obred blagoslova vode, provincijal je prošao kroz cijelu crkvu svečano zazivajući božji blagoslov na sve njezine dijelove i nazočne vjernike, pri čemu su nekima od vjernika navirale i suze od radosti.

U svojoj nadahnutoj propovijedi provincijal je istaknuo kako „treba slušati Božju riječ jer je ona dana od samoga Boga koji je nadahnuo neke ljude da nam je prenesu do današnjega dana" te dodao kazao kako se sv. Jeronim toliko poistovjetio sa Svetim pismom da je mogao reći: 'Nepoznavanje Svetog pisma, jednostavno rečeno, je nepoznavanje Krista'.

- Mi se skupljamo ovdje kako bismo slušali Božju riječ i ovaj prvi dio u svetoj misi gdje nas Gospodin nadahnjuje i gdje nam ukazuje kako ćemo odavde hoditi. A čovjek koji je ostao primjerom kako to činiti je sv. Jeronim, zaštitnik ove crkve. On je osobito bio vezan uz Božju riječ, uz Sveto pismo - kazao je provincijal Šteko te potanko pojasnio povijest kršćanske Biblije te istaknuo kako je papa Damaz I. 383. godine sv. Jeronimu povjerio prijevod cijele Biblije na latinski jezik što je on nakon višegodišnjeg rada i učinio . Naime, njegov prijevod Biblije poznat je pod nazivom Vulgata i dugo je bio širokoj uporabi u Crkvi.

Ističući kako je sv. Jeronim prijateljevao s mnogim crkvenim ljudima i uglednicima svoga vremena, ali i da su ta prijateljstva često pucala jer ljudi nisu htjeli slijediti Božju riječ ni Boga, a on to kao veliki isposnik i zaljubljenik u Božju riječ, u Krista, nije mogao podnositi, provincijal je rekao:

- Danas kad blagoslivljamo ovu crkvu, to može biti upozorenje nama koji živimo u ovom kršćanskom vremenu u kojem je toliko mlakosti, toliko površnosti i toliko nedorečenosti i izgubljenosti te propagande svjetskih medija, kao da i mi više ne znamo što znači biti kršćanin, što znači biti ponosan, dobar, moralan. Zahvalni smo svetom Jeronimu i drugim slugama Riječi, koji su nam omogućili da riječ Božju možemo slušati i pravilno razumjeti kako bismo njom prosvijetljeni i osnaženi mogli ispravno djelovati u svom životu - rekao je provincijal i svoju propovijed završio riječima:

- Jedna moja iskrena želja svima vama je da: kad dođete u ovu crkvu, ovdje je već Svetohranište, Isus je tu živ, čeka vas, savini svoja koljena pred tom prisutnošću i žarko zamoli da ti pokaže da zapravo Krist stanuje i u tvom srcu povijen, vjeruj u njegovu prisutnost u sebi i upotrijebi sve svoje snage u srcu i zavapi, budući da duh Isusa živi u tebi, da ga možeš prenositi u svoj život, da možeš tražiti i čitati ispravno životne putokaze i da se ne izgubiš. Dao nam svima Duh Sveti svjetlost i snagu da bismo shvatili što je to širina i visina i dubina te ljubavi Kristove koja nam je darovana - poželio je provincijal vjernicima.

Na kraju je svima koji su pomagali gradnju crkve zahvalnost izrazio župnik fra Dario Dodig te istaknuo kako je preostalo još postaviti rasvjetu, urediti sakristiju te izraditi vitraje križnog puta i oltarsku sliku sv. Jeronima. Na blagoslovu i svetoj misi zahvalio je i ocu provincijalu te na kraju istaknuo : „Neka ovo bude dom molitve, dom Gospodnji!".

Kažimo i to da je svojim nastupom u pjevanim dijelovima sv. mise tu svečanost uveličao Veliki župni zbor iz Čerina pod ravnanjem fra Tihomira Bazine i uz glasovirsku pratnju prof. Katje Krolo Šarac, te da su mještani na kraju za sve upriličili prigodan domjenak.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info