Proslavljen sedmi Dan Blizanaca

Tradicionalno druženje mještana, njihove rodbine i prijatelja započelo je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gradini na Misi koju je predvodio don Gordan Božić u suslavlju sa župnikom don Đurom Benderom i vjernicima koji su se okupili na misi zahvalnici.

Nakon mise zahvalnice program obilježavanja 7. Dana Blizanaca nastavljen je kod spomenika poginulim i nestalim u II. svjetskom ratu, poginulim nakon II. svjetskog rata i poginulim u Domovinskom ratu iz Blizanaca polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

Poginulih sumještana žitelji Blizanaca prisjetili su se i u skrušenoj molitvi koju je kod spomen-obilježja predvodio don Gordan Božić, a nakon odavanja počasti poginulima okupljeni su se uputili na teren ŠRC Blizanci gdje je druženje nastavljeno uz bogatu trpezu, pjesmu, ples i prijateljske razgovore.

Svečana večera započela je intoniranje „Lijepe naše", molitvom, blagoslovom jela i svih sudionika, nakon čega je okupljene pozdravio Zdenko Božić, predsjednik Vijeća MZ Blizanci. Božić je sumještane upoznao s nekoliko tehničkih detalja vezanih uz organizaciju same svečanosti i svima čestitao 7. Dana Blizanaca. Čestitke sumještanima uputio je i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, koji je u svom govoru kazao nekoliko riječi o ranijim Danima Blizanac i o radovima na vodoopskrbnoj mreži koji će poboljšati vodoopskrbu Blizanaca te najavio imenovanje i preimenovanje naziva ulica i trgova u općini Čitluk u sklopu kojega će domovi Blizančana dobiti kućne brojeve. Također, načelnik je najavio i radove na širenju kanalizacijskog sustava koji su u ranijoj fazi došli do Padina.

Načelnik Jerkić iskoristio je prigodu i okupljene podsjetio na predstojeći popis pučanstva koji će se u BiH održati od 1. do 15. listopada. Svakako je bilo zanimljivo čuti kako su Blizanci 1948. imali 695 stanovnika a 1991. godine 434 stanovnika. Budući da će od predstojećeg popisa uvelike ovisiti budućnost Hrvata u BiH načelnik Jerkić je sumještane pozvao da se što bolje organiziraju i pripreme. Na kraju svog govora Jerkić je malonogometnoj momčadi veterana MZ Blizanci/Tepčići čestitao osvajanje drugog mjesta u Ligi veterana.

Od davnina je poznato da se u Blizancima često rađaju jednojajčani i dvojajčani blizanci, čak se pretpostavlja da je i samo mjesto dobilo ime zbog učestalosti ove pojave, a za našeg sinoćnjeg posjeta ŠRC Blizanci susreli smo samo neke, pa smo tako fotografirali sestre Ljubicu i Katarinu Soldo, Maju i Mirnu Kordić, te braću i sestre blizance Nikicu Soldu i Ankicu Ćorić, kao i Dragu Bambira i Anđelu Primorac.

Citluk.ba