Predstavljena vrijedna knjiga „Barešić“ autora patera Vjekoslava Lasića

koja vjerno potanko oslikava životni put, veličinu i žrtvu Mire Barešića, istaknutog borca za Hrvatsku slobodu koji je bezgranično volio svoj narod i svoju domovinu za koju je i život položio. 

 

Pred sramotno malim brojem nazočnih Brotnjaka, o toj vrijednoj i  vrlo zanimljivoj Lasićevoj knjizi nadahnuto su govorili: prof. Marija Matošić, dr. sc. fra Robert Jolić, dr. Ivica Ravić, Ivan Lučić i sam autor knjige o. dr. Vjekoslav Lasić.

- Kao zaključak mogao bih reći da je knjiga koju večeras predstavljamo ostvarila cilj koji joj je bio postavljen: veoma je živopisno, iz više autorskih pera, pa time i kutova gledanja na pojedinačne događaje, i uspješno složena biografija borca za hrvatsku slobodu Mire Barešića, rođenog u Šibeniku u rujnu 1950. godine, koji je dobar dio života proveo u zatvorima, nikada se i ni pod kakvim pritiscima ne odričući najsvetijeg zadatka koji je sebi postavio, a to je sloboda vlastitoga naroda. Konačno je i dočekao da se smije vratiti u domovinu, i to tek nakon propasti komunizma i dolaska na vlast HDZ-a na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Nažalost, ono za što se spremao čitavoga života: biti hrvatski vojnik koji se u domovini bori za slobodu domovine, trajalo je prekratko: smrtno je stradao svega tri tjedna nakon povratka, i to izvršavajući ratnu zadaću na ratištu u zadarskom zaleđu u kolovozu 1991. godine – rekao je, uz ostalo, dr. sc. fra Robert Jolić.

- Ova knjiga je prodorni glas istine, istine  koja progovara iz pera patera Vjekoslava Lasića i njegovih suradnika.  Miro Barešić je patio i robijao po bjelosvjetskim  tamnicama kao malo koji čovjek u svijetu, kroz što je sve prošao i kakve patnje je vidio u knjizi je u detalje opisano, na kraju je izdajom u našim redovima poginuo od onih koji su ga cijeli život progonili – uz ostalo je kazao dr. Ivica Ravić.

Kažimo i to da je program vodio hrvatski pjesnik Nadomir Ante Tadić Šutra, brigadir HV u miru,  te da je svojim nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj  uveličao  Marko Dodig Paško.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info