Počela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju“

Božić, matica hrvatska čitluk, Brotnjo, Čitluk
...slika akademske slikarice Anele Korać, sinoć je u Čitluku na svečan način počela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju", koja će trajati do 6. siječnja iduće godine.

Po završetku svete mise, koju je u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku slavio župnik fra Miro šego, svečanost otvaranja manifestacije nastavljena je u obližnjoj Galeriji fra Didaka Buntića (Župni ured). Na početku je predsjednik čitlučkog Ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić pozdravio nazočne i ukratko predstavio program ovogodišnjih Susreta. Potom je predstavljena vrlo zanimljiva i vrijedna slikovnica za djecu školske i predškolske dobi simbolična naziva „Fra Didak Buntić - otac sirotinje". Autor slikovnice je prof. Pero Petrušić, a ilustrirala ju je poznata čitlučka akademska slikarica Anela Korać. Slikovnica je objavljena u nakladi čitlučkog Ogranka Matice hrvatske, a tiskana je u Franjevačkoj tiskari Fram-Ziral u Mostaru.

Treba reći da su tekst i ilustracije u slikovnici priređeni tako da djeci na jednostavan i slikovit način ukratko prepričavaju fra Didakov život. Budući da je to je prva slikovnica takve vrste na ovim prostorima, zasigurno će potaknuti mališane, kada porastu, na ozbiljnije i detaljnije istraživanje života i djela fra Didaka Buntića, broćanskog velikana koji je ostavilo neuništiv pečat u burnoj povijesti hrvatskoga naroda.

Petrušićeva slikovnica zapravo je prva knjiga iz edicije Škrinjica za koju njezini pokretači (Ogranak MZ Čitluk i prof. Pero Petrušić) imaju velike planove kojima će otkriti mnoge tajne o našim znanim Brotnjacima i onima koji su na bilo koji način bili vezani za naše Brotnjo.

Na predstavljanju u Čitluku posjetiteljima su o slikovnici govoriti prof. Andrija Stoji, čitlučki župnik fra Miro Šego, akademski slikar Franjo Primorac te autori slikovnice prof. Pero Petrušić i akademska slikarica Anela Korać.

- Čitajući ovu slikovnicu, mislim da ona nije samo za najmanje, ona je i za mnoge od nas jer mi se čini da smo svi mi maleni po tomu koliko poznajemo fra Didaka po njegovu radu, djelovanju, veličini i svemu onom za što je zaslužan. Možda nam je najupečatljivija njegova briga o sirotinji i njegovo odvođenje brojne hercegovačke djece u Slavoniju kako bi ih spasio od gladi i sigurne smrti, ali sve što je učinio na kulturnom planu za svoj hrvatski narod. Večerašnje predstavljanje slikovnice trenutak je da se trgnemo, probudimo i dalje otkrivamo veličinu fra Didaka Buntića te da ovu i slične slikovnice ponudimo školskoj djeci kako bi se upoznali s fra Didakom i ostalim velikanima Brotnja i Hercegovine - rekao je čitlučki župnik fra Miro Šego.

U ovoj slikovnici svaka ilustracija ima značaj simbola koji najjednostavnijim linijama i oblicima prenosi djetetu umjetnički oblikovane poruke. Tekstovi su jasni, poticajni, poetski prilagođeni dobi i spoznajnim mogućnostima djeteta. Tekst je ritmičan i postavljen u prostoru slikovnice tako da izgleda lijepo i izaziva pozornost djeteta - rekao je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka MH Čitluk.

Otvarajući izložbu slika akademske slikarice Anele Korać kojima je ilustrirala Petrušićevu slikovnicu, akademski slikar Franjo Primorac, uz ostalo, je kazao :

- Ove autoričine slike rezultat su njezina osjećaja likovnog izražaja iz duše. U tom je produhovljenju nastala i slikovnica, upravo onako kako se u svom burnom životu ponašao i djelovao fra Didak od rođenja do smrti. Svoje je kompozicije u trenutku se pretvarala u djecu koju je fra Didak izuzetno volio. Slikala je tu djecu, dječji duh i nemir što su ga djeca u to teško Didakovo vrijeme proživljavala. Stoga ovaj autoričin opus ostavlja sjajan likovni umjetnički dojam što je izuzetno bitno - rekao je akademski slikar Franjo Primorac.

Kažimo i to da su taj kulturni događaj svojim nastupom u glazbenom dijelu programa uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Tekst i foto: Mile Pavlović

Brotnjo.info