Održana konferencija za novinare Matice hrvatske

Održana konferencija za novinare Matice hrvatske
Budući da se prvi Skupština te najstarije hrvatske kulturne institucije održava izvan granica Republike Hrvatske, zacijelo je to golemo priznaje domaćinu – Ogranku Matice hrvatske Čitluk i svim Matičinim ograncima u BiH.

Tim povodom jučer je u hotelu Brotnjo upriličen je sastanak s načelnicima nekoliko hercegovačkih općina i matičinih ogranak, a potom je održana i konferencija za novinare na kojoj su o značenju tog kulturnog događaja i cjelokupnom trodnevnom programu rada i boravka zastupnika, govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, glavni tajnik Zorislav Lukić i predsjednik O MH Čitluk Andrija Stojić.

Opsežan program

Tom prilikom je istaknuto da će se na Glavnoj i Izbornoj Skupštini analizirati ostvarenje programa rada MH u proteklom dvogodišnjem razdoblju, sami izbori te mogućnosti razvoja programa Matice hrvatske i njezinih ogranaka.

Novinarima je predstavljen i cjelovit trodnevni program prihvata, smještaja i boravka zastupnika.

Tako će se 17. lipnja u 17 sati svi zastupnici okupiti na graničnom prijelazu Vinjani Donji odakle će zajednički posjetiti Grude gdje će im dobrodošlicu prirediti članovi tamošnjeg Matičina ogranka, ugostiti ih omogućiti obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti tog kraja. Iste večeri uputit će se u općinu Čitluk gdje će se smjestiti u Hotelu Brotnjo, Herceg-Etno selu i pansionu Škegro u Međugorju.

Idućeg dana (18. lipnja) zastupnici će posjetiti Ljubuški, Čapljinu i Stolac te preko Bune nastaviti put za Mostar gdje će se upoznati s prirodnim ljepotama, kulturnim sadržajima i povijesnim znamenitostima tih krajeva. U večernjim satima vratit će se u čitlučki Hotel Brotnjo gdje će već idućeg dana (u subotu, 19. lipnja) sudjelovati u radu Glavne i Izborne skupštine Matice Hrvatske.

Predviđen zajednički posjet Međugorju

Nakon završetka Glavne Skupštine, zastupnici će zajednički posjetiti podrum Vinarije Čitluk i kušati prigodno Vinarijino vino „Matica“, zatim će pohoditi međugorsko Svetište Kraljice mira, razgovarati s međugorskim župnikom i ostalim svećenicima te prisustvovati večernjo svetoj misi u tom marijanskom svetištu.

Posljednjeg dana (20. lipnja) zastupnici Glavne skupštine MH će na putu prema Hrvatskoj posjetiti Akademiju likovnih umjetnosti i Franjevački muzej u Širokom Brijegu, a potom i Posušje gdje će im na kraju biti upriličeno više kulturnih događaja i veličanstven ispraćaj.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info