Održana edukativna predavanja o zaštiti vinove loze od bolesti i štetnika

od bolesti i štetnika, koje je za njih organizirala poznata tvrtka za proizvodnju pesticida  Syngenta Agro d.o.o. Hrvatska. 

Čitlučkom skupu vinogradara nazočio je i Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH. Tom prigodom dipl. ing. Danko Tolić, Syigentin predstavnik za Dalmaciju i Hercegovinu, vinogradarimaje govorio o „Crnoj pjegavosti vinove loze i rezultatima primjene novih pripravaka tvrtke Syngenta“, a doc. dr. sc. Ivan Ostojić o „Štetnicima u vinogradima i mjerama borbe“. 

Crna pjegavost razara trsove

- Svjedoci smo da u posljednjih nekoliko godina crna pjegavost postaje sve ozbiljnija bolest u našim vinogradima. Dijelom je to rezultat što smo iz vinograda izbacili bakrene preparate koji su, inače, na meti u Europi i izgleda da će se njihova upotreba svesti na svega jedno do dva prskanja u toku vegetacije. Upravo zbog toga, ali i zbog jake gnojidbe koja se primjenjuje u intenzivnim nasadima, ova gljivična bolest postaje sve raširenija i opasnija. Crna pjegavost uglavnom pričinjava štete na donjim internodijima. Naime, ako vinogradari vrše kratku rezidbu, nakon oštećenja drveta ta gljivica polako ulazi unutra, razara tkivo pa se pupovi slabije bude i ako se bolest ponavlja, kroz nekoliko godina dolazi do odumiranja dijelova ili čitavog trsa. Za zaštitu od crne pjegavosti potreban je sasvim drugačiji pristup. On podrazumijeva ranu zaštitu od samog početka vegetacije kad krene bubrenje pupoljaka i to u tri tretmana s pripravcima iz nove grupe Strobelurina u kombinaciji s nekim starim aktivnim tvarima – rekao je inž. Tolić.

On je potom vinogradarima predstavio novi vrlo učinkoviti Syngentin pripravak  Universalis, te ih upoznao s rezultatima uspješne primjene tog fungicida u uvjetima Vrgoračkog polja gdje je crna pjegavost jako raširena i pričinjava goleme štete u vinogradima.


Štetnici sve brojniji i opasniji

 Doc. dr. sc. Ivan Ostojić vinogradarima je govorio o štetnicima u hercegovačkim vinogradima, štetama koje oni uzrokuju, metodama i preparatima koji se koriste za njihovo suzbijanje.

- Na području Hercegovine, a posebno na području Brotnja, prisutni su brojni štetnici vinove loze, koji već na nekim lokalitetima dostižu vrlo veliku brojnost tako da vinogradari već sada moraju uključivati određene preparate kako bi ih suzbili. Posebno su opake štitaste uši – štetnici koje u ovom razdoblju kad se obavlja rezidba vinogradari na rozgvi vrlo lako mogu primjetiti – rekao je dr. Ostojić.

Uz to, Ostojić je vinogradarima opširno govorio i o tripsima – štetnicima koji su na nekim lokalitetima, primjerice u Blizancima, Potpolju i Konjusima, pričinili goleme štete vinogradima.

Glavni dio Ostojićeva izlaganja o štetnicima vinove loze odnosio se grožđane moljce, odnosno grožđane savijače, koji već nekoliko godina napadaju vinovu lozu na cijelom području Brotnja pa je vinogradarima preporučio da već sada počnu koristiti insekticide kako bi ih suzbili.

Koristeći se prekrasnim slajdovima, Ostojić je vinogradarima potanko i stručno opisao izgled spomenutih i drugih štetnika kako bi ih u svojim vinogradima mogli lakše prepoznati. Vinogradarima je preporučio i najefikasnije insekticide, način korištenja i najpogodnije vrijeme prskanja kako bi pojavu tih  štetnika pravodobno suzbili.

Predavanja vrlo korisna

Treba reći da su dvojica tih vrsnih stručnjaka broćanskim vinogradarima riječju i slikom opširno govoriti i iznositi podatke o posljedicama koje pričinjavaju nove bolesti i štetnici na vinovoj lozi te o mjerama borbe i zaštite vinove loze

Broćanski vinogradari odreda ističu da je predavanje bilo izuzetno korisno, posebno stoga što su svjesni da se samo praćenjem u korištenjem najnovijih svjetskih dostignuća u vinogradarstvu može postići dobar urod i vrhunska kvaliteta grožđa pa tako i vina.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info