Obilježena 20. obljetnica pogibije viteza Ante Gašpara

Uz obitelj i suborce heroju 4. gardijske brigade na mjestu stradanja poklonili su se Ante Urlić i Davor Jović, general Damir Krstičević, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, gradonačelnik Grada Vrgorca Boris Matković, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Vrgorca i općine Čitluk.

„Ante je svoj mladi život ostavio na ovom kamenu i ono što bih ja htio reći je da mi ovo ne smijemo zaboraviti, ne smijemo zaboraviti sve te ljude koji su dali svoje živote braneći hrvatsku grudu, bez obzira dal' je to bilo ovdje u Hercegovini ili u Hrvatskoj. Mladi, djeca mislim da moraju ovo znati, kroz prošlo stoljeće povijest su nam pisali drugi pa se nije smjelo ni spomenuti gdje i kada je netko izgubio život i zašto je izgubio život. Zato bi volio da se obljetnica smrti Ante Gašpara koju danas obilježavamo na Slipčićima prenosi na mlade generacija i da se zna zašto je poginuo ovdje i za koga se borio." kazao je načelnik Jerkić nakon polaganja vijenaca.

Jedan od onih koji su došli na obilježavanje 20. obljetnice pogibije Ante Gašpara bio je i general Damir Krstičević koji se također okupljenima obratio s par riječi.

Jedan od onih koji su došli na obilježavanje 20. obljetnice pogibije Ante Gašpara bio je i umirovljeni general Damir Krstičević koji se također okupljenima obratio s par riječi. Krstičević se sa sjetom prisjetio Gašpara, prvog pripadnika vrgoračke satnije koji je položio život u borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

„Danas 20 godina nakon pogibije Ante Gašpara ponovno me obuzima tuga zbog činjenice da smo u Domovinskom ratu izgubili mnoge heroje, ljude koji su nas najviše zadužili. Zauvijek ostaju sjećanja na ljude koji su kroz vrgoračku satniju i ostale postrojbe diljem Lijepe naše kroz cijeli Domovinski rat dokazivali svoja neizmjerno velika srca i hrabrost, te dali veliki doprinos u ostvarenju stoljetnog hrvatskog sna o slobodnoj i neovisnoj RH. Uvijek sam isticao kako sam ponosan što sam iz vrgoračkog kraja. Ponosan sam što su ljudi iz našeg kraja ugradili dio sebe u uspjehe i postignuća 4. gardijske brigade, ali zato mi još teže pada gubitak Ante Gašpara. Ante, kao uostalom i svi pripadnici vrgoračke satnije, uvijek je bez predrasuda i kalkulacija ispunjavao postavljene mu zadaće ne mareći pri tomu na opasnost kojoj se izlaže. Da takav je bio Ante Gašpar. Ne zaboravimo nikada da su hrvatski branitelji ti kojima dugujemo zahvalnost za našu budućnost, a najmanje što možemo učiniti u iskazivanju te zahvalnosti je obnavljati uspomene i svjedočiti o njihovo pravednoj i nesebičnoj žrtvi za sve nas. Želio bi da se svi mi a posebice naša djeca ponosimo najboljim hrvatskim sinovima i da ih nikada ne zaboravimo. Vidimo da vrgorački kraj i Hercegovina nikada neće zaboraviti Antu Gašpara." - kazao je Krstičević.

Nakon govora načelnika Jerkića i generala Krstičevića uslijedio je posebno emotivan i dirljiv trenutak, koji je okupljenima izmamio suze. Naime, sestra pokojnog Ante pročitala je dojmljivu pjesmu napisanu voljenom Anti koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice pogibije hrvatskog viteza Ante Gašpara posjećena su i spomen obilježja Ivice Parata, Nene Vučice i Vlade Gotovca, trojice članova 4. gardijske brigade koji su položili živote na oltar Domovine u Domovinskom ratu, a prije rastanka načelnik Ivo Jerkić ispred Općine Čitluk ugostio je sudionike obilježavanja obljetnice stradanja Ante Gašpara na prigodnom domjenku u ugostiteljskom objektu Carmen u Blizancima.

Iako je u službenom protokolu najavljen, ministar branitelja Predrag Matić Fred nije nazočio obilježavanju ove tužne obljetnice.

Citluk.ba