Novi Dječji vrtić na jesen će otvoriti vrata mališanima

Ovim neskromnim darom svojem rodnom gradu, u vremenu kada gospodarska kriza potresa regiju, Jozo Primorac učinio je nesvakidašnju gestu vrijednu divljenja. S Ivom Jerkićem smo porazgovarali o ovom vrijednom daru zaklade Primorac, namijenjenom gradu na čijem se čelu on nalazi.

Dugogodišnji problem

"Našoj općini odavno je bila potrebna nova zgrada vrtića, jer je ova u kojoj su do sada predškolska djeca provodila vrijeme apsolutno neuvjetna. Prije otprilike tri godine javio nam se naš zemljak Jozo Primorac i izrazio želju da nam pomogne izgradnjom nove zgrade koja nam je prijeko potrebna. Ugovorom koji je tada potpisan definirano je da će Zaklada Primorac, kao donator, predati ključeve u ruke općini Čitluk, kao investitoru ovog kapitalnog projekta", kazao nam je Jerkić.

Od toga dana do danas razmotrena su tri idejna rješenja, izrađen glavni projekt, pristupljeno je izgradnji i zgrada se privodi kraju.

"O vremenskim prilikama ovisi kada će se pristupiti izradi fasade, ali radovi se finaliziraju i do početka nove školske godine, ukoliko sve bude išlo po planu, Dječji vrtić će na jesen otvoriti svoja vrata čitlučkim mališanima", kaže Jerkić.

Prema projektu, nova zgrada Dječjeg vrtića Čitluk, koja se gradi na lokaciji Bare, između Doma zdravlja i novog Srednjoškolskog centra, imat će više od 1100 četvornih metara korisnog prostora i kapacitet za smještaj 125 polaznika.

Veliki značaj

"Ulica Stjepana Radića u kojoj je nedavno otvorena nova zgrada srednje škole, a sada i vrtić poprimit će jednu posve novu sliku, što meni, kao načelniku, ali i svim građanima Čitluka, znači osobito mnogo", istaknuo je Jerkić.

Dječji vrtić u Čitluku riješit će dugogodišnji akutni problem nedostatka prostora i osjetno poboljšati uvjete rada u toj odgojnoj ustanovi. A koliko je Čitluku potrebna ovakva ustanova najbolje govori podatak da je u 2009. i 2010. ovaj grad, uz Posušje, zauzimao dva vodeća mjesta po broju novorođenih u Bosni i Hercegovini.

Minja Pejanović / Dnevni List