Mostarski biskup mons. Ratko Perić za đakone zaredio fra Ivana Marića i fra Marina Karačića

ređenje
... na svečan je način za đakone zaredio fra Ivana Marića iz župe Krista Kralja Čitluk i fra Marina Karačića iz župe Uznesenja BDM Široki Brijega.

Sveti red đakonata primili su posvetnom molitvom i polaganjem ruku biskupa Ratka Perića koji je predslavio euharistijsko slavlje, a u koncelebraciji s biskupom sudjelovali su provincijal fra Miljenko Šteko, dekan Broćanskog dekanata fra Dario Dodig, čitlučki župnik fra Miro Šego, širokobriješki gvardijan Tomislav Puljić te dvadesetak svećenika.

Misno slavlje započelo je svečanom procesijom od župnog ureda do crkve ispunjenje mnoštvom rodbine i vjernika koji su došli na to svečano i radosno misno slavlje kako bi zahvalili Bogu za nove đakone.

Na početku svete mise biskup Perić je na svečan način proglasio otvornom Godinu posvećenog života u mostarskoj Biskupiji, koja će, kako je najavio, trajati sve od sada pa sve do 2. veljače 2016. godine.

Nakon čitanja Evanđelja, prozivanja i predstavljanja dvojice kandidata za sveti red te čitanja njihovih kratkih životopisa, prigodnu propovijed ređenicima i ostalim vjernicima uputio je biskup Perić, koji je na početku Isusove riječi iz svetog Evanđelja : „Bdijte!" te, uz ostalo, istaknuo:

- Ovom svetom misom na početku Godine posvećena života želim zajedno sa svima vama zahvaliti Bogu za bogatstvo darova redovništva naše mjesne Crkve, za milosti koje su nam dane u Kristu Isusu i u žarkoj želji molitvi da se domaća Crkva ove Godine redovništva obogati u Kristu 'u svemu, u svakoj riječi, u svakom spoznanju, kako bi se svjedočanstvo o Kristu utvrdilo u vama te neoskudijevali ni u jednom daru čekajući utjelovljenje našega Gospodina Isusa Krista'.

Obraćajući se novoređenicima, biskup Perić je rekao:

- Poštovani novoređenici, poziv na budnost na poseban je način upućen danas vama. Deset godina se pripremaš, moliš, paziš, ispovijedaš, učiš, a dosta ti je pet-deset sekundi da sve izgubiš. Ne da izgubiš samo redovništvo, svoje svećeničko i đakonsko zvanje, nego da izgubiš vječnost. Bdijte nad vlastitim životom, nas svojom upornošću, nas svojim redovništvom, franjevaštvom, nad svetim redom, , bdijte nad zdravim crkvenim naukom i čudoređem, bdijte nad vjernicima koji će vam po poslanju Crkve biti povjereni... Crkveni je pastir u službi Evanđelja uvijek budan i požrtvovan, čist u srcu i u oku, skroman u jelu i odijelu, pozoran duhom i umom. Budite puni duha i mudrosti pa ćete biti na dobru glasu - istaknuo je mons. Ratko Perić.

Nakon biskupove nadahnute propovijedi uslijedili su upiti ređenicima, pjevanje litanija Svih Svetih koje su fra Ivan i fra Marin molili u stavu prostracije na podu, zatim blagoslovna molitva i polaganje ruku. Po završetku obreda ređenja novim đakonima u oblačenju đakonskih odora pomogli su fra Miro Šego i fra Tomislav Puljić, zatim su im biskup uručio evanđelistar - knjigu Evanđelja te su potom fra Ivan i fra Marin pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Kažimo i to da je biskupu Perića na kraju zahvalio provincijal fra Miljenko Šteko koji e iskrene čestitke dvojici novih đakona i njihovim roditeljima te pritom kazao :

- Dragi fra Ivane i fra Marine, iskreno se radujem što ste prihvatili božji poziv, i svoje živote spremno položili u njegove ruke pristupajući našoj Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji koja vas evo i u ovdje nazočnoj braći prati, za vas moli, s vama se raduje i na vas računa - kazao je fra Miljenko đakonima te njihove roditelje i ostale vjernike pozvao da se mole za ustrajnost i vjernost svojih sinova i nova duhovna zvanja.

Kažimo i to da je današnje misno slavlje prekrasnim pjevanjem uveličao je Veliku župni zbor pod ravnanjem s. Slavice Kožul. Te da je nakon svete mise druženje uz zakusku s rodbinom i prijateljima nastavljeno u župnoj dvorani i šatoru ispred crkve.

Kratki životopisi novozaređenih đakona

Fra Ivan Marić je rođen 1989. godine, klasičnu gimnaziju pohađa u Visokom od 2003.- 2007., franjevački habit oblači 15. srpnja 2007. na Humcu, prve zavjete polože 13. srpnja 2008. na Humcu, a doživotne 14. rujna 2014. u Međugorju. Filozofsko-teološki studij završava na KBF u Zagrebu gdje i diplomira 10. ožujka 2014. godine.

Fra Marin Karačić je rođen 1988., opću gimnaziju pohađa na Širokom Brijegu od 2003. - 2007., franjevački habit oblači 13. srpnja 2008. na Humcu, prve zavjete polaže 12. srpnja 2009. na Humcu, a doživotne 15. rujna 2013. na Širokom Brijegu. Filozofsko-teološki studij završava na KBF u Zagrebu gdje i diplomira 18. rujna 2014. godine.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info