Martina Pehar: Budite hrabri i slijedite svoje snove

marija lovrić, martina pehar, škola matematike Matka

Projektom Škola matematike “Matka” mlade studentice Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Marija Lovrić i Martina Pehar, pobjednice su prve emisije 2. sezone tv natjecanja Sarajevo Business Forum (SBF) Start-up Challenge, kojeg zajednički realiziraju Bosna Bank International (BBI) i Hayat TV.

marija lovrić, martina pehar, škola matematike Matka

Marija Lovrić i Martina Pehar

-Dojmovi se još uvijek nisu slegli. Naravno da smo presretne i ponosne što smo imale priliku našu ideju predstaviti na ovakvom natjecanju, a uz to još i odnijeti pobjedu, kaže za Hercegovina.info Martina Pehar, koju smo upitali nešto više o samom projektu i kako se rodila ideja za pokretanjem cijele priče.

-Kako studiramo matematiku, da bi popravile svoj "džeparac" počele smo pružati usluge individualnih instrukcija. Vrlo brzo smo uočile brojne probleme takvog principa učenja. Između ostalog, učenici kampanjski uče te u daljnje školovanje odlaze bez dovoljno znanja što im kasnije znatno otežava školovanje. Dugo sam razmišljala kako riješiti taj problem te sam došla na ideju grupnih kontinuiranih instrukcija iz matematike. Tu svoju ideju sam usavršila kroz projekt Moja budućnost i obuke koje su slijedile nakon njega te sam pozvala svoju kolegicu Mariju da mi se pridruži.

marija lovrić, martina pehar, škola matematike Matka

Uz "Matku" se uvijek može računati na znanje

Na kakav odaziv učenika i roditelja ste naišli. Koliko su zainteresirani za dodatno znanje?

-U principu, mi pratimo nastavni plan i program. Moderniziranim metodama i drugačijiim pristupom nastavi predstavljamo matematiku svojim klijentima u drugačijem svijetlu i ublažavamo predrasude da je preteška i neshvatljiva.  Zadovoljni smo brojem polaznika s tim da se on i dalje povećaca iz dana u dan. A od roditelji i učenika dobijamo samo pozitivne povratne informacije.

Gdje se održavaju satovi škole?

-Učionica u Čitluku otvorena je početkom listopada. Također je i učionica u Mostaru u fazi uređivanja i biti će otvorena najkasnije 1.12. Više informacija može se pronaći na našoj Facebook stranici Škola matematike Matka.

Novčanu nagradu djevojke će znati pametno iskoristiti.

marija lovrić, martina pehar, škola matematike Matka

-Novac koji smo dobile uložit ćemo za unaprijeđenje učionice u Čitluku te uređivanje učionice u Mostaru, a uskoro planiramo i otvaranje učionica i u gradovima diljem BiH. Što se tiče nagrade koju smo dobile u obliku mentorske i medijske podrške, sve to također planiramo iskoristiti za unaprijeđenje Matke. Sve s ciljem da ona bude pristupačna širem krugu građana BiH.

Koji su neki ciljevi za budućnost?

-Naš najveći cilj je popularizacija znanosti općenito. Već sam spomenula učionicu u Mostaru koja će uskoro ugledati svijetlo dana. Dalje planiramo širenje na ostale gradove u BiH. Idući korak nam je širenje ponude na prirodne znanosti, a nakon toga i na primjenjene znanosti. Naš trenutni vrhovni cilj je postati centar za cijeloživotno obrazovanje.

Što bi ste poručili mladima poput vas, danas u vrijeme kada nažalost sve veći broj njih odlazi u druge zemlje za boljim životom?

-Želimo reći svim mladima da se u životu bave stvarima koje vole i koje ih čine sretnima. Neka budu hrabri i slijede svoje snove te ustrajni da ne odustanu kada ne bude išlo kako su oni planirali. Na nama svijet ostaje. Učinimo ga ljepšim i sretnijim mjestom za život, kazala je u razgovoru za Hercegovina.info mlada studentica Martina Pehar.

https://youtu.be/L2IokW3JNAc