Kuglači Brotnja osvojili naslov jesenjeg prvaka Prve lige Federacije BiH

Tako su prve godine natjecanja u prvoligaškom društvu kuglači Brotnja zauzeli šesto mjesto na ljestvici, druge godine bili su četvrti, a treće su osvojili visoko 2. mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Za uspjeh zaslužni svi

Izuzetno kvalitetnim igrama kuglači čitlučkog  Brotnja nastavili su i ove godine jer su, nakon jesenjeg dijela prvenstva, zauzeli čelnu poziciju na ljestvici i osvojili laskavi naslov jesenjeg prvaka Prve lige F BiH u kuglanju. Naime, od jedanaesta odigranih susreta ostvarili su čak 9 pobjeda i samo dva poraza i čvrsto zasjeli na vrh ljestvice. U posljednja dva kola Čitlučani su u gostima uspjeli savladati svoje najveće konkurenta – u Vogošći momčad Vogošće rezultatom 7:1, te u Maglaju ekipu Maglaja rezultatom 6,5:1,5.  

Taj veliki uspjeh ostvarili su slijedeći kuglači Brotnja: Ivan Juka – Dugi, Jadranko Krasić, Ivan Sušac, Željko Ostojić - Seja, Zdravko Smoljan, Dario Planinić, Pere Petric, Pero Pavlović, Jakov Sivrić – Zemo, Jozo Bulić, Viktor Sušac i Josip Berišić. Uz njih, za uspjeh su također zaslužni i njihov trener Jadranko Krasić, predsjednik kluba Ivan Vlaićević – Ita, direktor Zoran Marijanović i tajnik kluba Tomo Krasić.

Plasman u Premijer lugu BiH – temeljni cilj

Svi oni odreda ističu da će vodeću poziciju na prvenstvenoj ljestvici zadržali do kraja prvenstva te da će se Kuglački klub Brotnjo plasirati u Premijer ligu BiH.

- Uspjehom sam zadovoljan jer su svi igrači pružili svoj maksimum. Iako je moglo biti i bolje, moram istaknuti da smo ovakav uspjeh ostvarili prvenstveno zbog toga što smo bili složni, redovito trenirali te se ozbiljno i odgovorno pripremali za svaki susret bez obzira na kvalitetu protivnika. Budući da smo mi favoriti, vjerujem da ćemo na kraju prvenstva biti prvi i ući u Premijer ligu BiH – optimističan je Ivan Vlaićević – Ita, predsjednik Kuglačkog kluba Brotnjo.

Financiranje najveći problem

- Iako nam je plan osvojiti prvo mjesto i na kraju natjecateljske sezone i plasirati se u Premijer ligu BiH, svjesni smo da ćemo tada doći u velike poteškoće jer više nećemo moći susrete igrati u čitlučkoj dvostaznoj. Dakle, u tom slučaju morat ćemo tražiti četverostaznu kuglanu u nekom od susjednih mjesta koja je za premijerligaška natjecanja obvezna. To će nam izazvati financijske poteškoće jer ćemo morati putovati u susjedne općine i plaćati korištenje njihovih kuglana za treninge i službena natjecanja, prijevoz igrača te na svakoj utakmici praktično biti gosti – ističe direktor kluba Zoran Marijanović.

Imate li poteškoća financijske naravi ?

- S financiranjem imamo mnogo problema. Moram reći da svi sportski klubovi u čitlučkoj općini imaju riješenu vlastitu infrastrukturu pa ne plaćaju korištenje dvorana i igrališta za treninge i natjecanja. Jedino to nema naš klub pa smo primorani plaćati korištenje čitlučke kuglane za svaki trening i za odigravanje službenih utakmica. Dakle, Kuglački klub Brotnjo nema nikakvih sredstava pa se financiramo zahvaljujući vlastitim sredstvima i donacijama naših prijatelja. Moram reći da ove godine ni od općine Čitluk niti od Športskog saveza Brotnja nismo dobili niti jednu marku pomoći. Stoga smo predsjednik Vlaićević i ja primorani tražiti donacije od naših prijatelja i koristiti ih za financiranje kluba – rekao nam je Zoran Marijanović.

Seminari za suce

Od njega smo doznali da je Kuglački klub Brotnjo još prije dvije godine pokrenuo akciju polaganja ispita za kuglačke suce, u kojoj je desetak kandidata iz čitlučke i ostalih hercegovačkih općina položilo ispit za kuglačkog suca prvog ranga suđenja. Ovih je dana ponovo dan poticaj za održavanje  stručnog seminara u Posušju nakon kojeg će zainteresirani sudionici imati prigodi polagati ispit za kuglačke suce prvog i viših rangova suđenja. Prema Marijanovićevim riječima seminar bi trebao početi krajem ovog mjeseca ili početkom siječnja iduće godine.

www.brotnjo-online.com

Mile PAVLOVIĆ