Izložbom skulptura i kušanjem mladog vina završeni ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Brotnju

Izložba, matica hrvatska čitluk
Ljubitelji umjetnosti mogli su sinoć na jednom mjestu vidjeti grozdove Žilavke i Blatine izrađene rukama umjetnika Stjepana Skoke, akademskoga kipara, dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru koji je na nagovor Andrije Stojića, predsjednika Matice hrvatske Ogranak Čitluk ušao u atelje i započeo oblikovati grozdove za Izložbu, ali možebitno i za spomenik grozdu.

Naime, Stojić je kao član Organizacijskoga odbora Turističko-kulturne manifestacije "Dani berbe grožđa-Brotnjo" predlagao u više navrata da se na području Brotnja, najvećem vinogorju u BiH postavi spomenik zahvale vinovoj lozi u obliku grozda. Grozd bi simbolizirao Žilavku ili Blatinu, tu broćansku blagodat od koje je stoljećima živio i preživljavao narod ovoga kraja proizvodeći od tih autohtonih sorti na daleko čuvena vrhunska vina Žilavku i Blatinu.

"Izgleda kako je došlo vrijeme da mi pučani Brotnja u znak zahvalnosti za tu blagodat plodova vinove loze, podignemo spomenik zahvale grozdu, spomenik koji bi bio jedinstven u svijetu. Bio bi to zaista pravi raritet jer takav ili sličan spomenik ne postoji nigdje drugdje u svijetu"- kazao je Andrija Stojić i dodao i to da bi najprikladnije mjesto za postavljanje spomenika grozdu bilo središte budućeg prometnog kružnog toka koji se gradi kod Lovačkoga doma u Potpolju. Mjesto je prikladno jer ga okružuju vinogradi-kaže Stojić, a bio bi uz jednu od najfrekventnijih prometnica u Hercegovini kao spomenik i zorna slika podneblja, dobrodošlica svim gostima i putnicima. Lijepa razglednica koju svijetu šaljemo o nama i broćanskom kraju-spomenik žuljevitim rukama, pjesmi i molitvi pod okriljem i zaštitom Kraljice Mira.

"Zadnja tri mjeseca nastajali su dijamanti Brotnja" - istaknuo je autor Izložbe akademski kipar Stjepan Skoko i podcrtao kad je ušao u atelje da o ciklusu skulptura nije razmišljao, ali od ideje do djela sazrele su skulpture grozdova Žilavke i Blatine. Antun Gustav Matoš je u jednoj svojoj pjesmi napisao: "Uz vinograde raste umjetnost, radost i pjesma"- kao da je mislio na Brotnjo.

Izložbu je proglasio otvorenom profesor Mario Vasilj, dekan prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i tom prigodom istaknuo: "Moramo imati vremena za umjetnost, za ljubav, jedni za druge- hvala Vam što ste pronašli vrijeme i svojom nazočnošću iskazali poštovanje i ljubav prema Stjepanu Skoki i njegovom djelu.

Otvorenje Izložbe skulptura glazbeno su uveličali učenici Osnovne glazbene škole "Brotnjo" Lara Jurešić i Ante Prusina, gitara.

Nakon službenog otvorenja Izložbe nazočni su kušali mlado vino koje je blagoslovio fra Kornelija Kordića.

U Hotelu Brotnjo upriličeno je "Kušanje mladoga vina" i autohtonih proizvoda, a s ciljem potaknuti razvoj vinskog turizma u Hercegovini, te ojačati međusektorsku suradnju između proizvodnje lokalnih vina, autohtonih proizvoda i industrije turizma.

Naime središnjoj svečanosti prethodili su "Dani otvorenih vinskih podruma" u organizaciji Turističkog klaster-a Hercegovine uz potporu Japanske agencije za međunarodnu suradnju JICA i tehničku potporu Regionalne Razvojne Agencije za Hercegovinu - REDAH. Dani kušanja mladoga vina upriličeni su u: Podrumima Andrija, Vinariji Čitluk, Vinariji Nuić, Vinariji Keža, Podrumu Ostojić, Podrumu Marijanović, Vinariji AG i Podrumu Vilinka.

Tradicionalnoj manifestaciji "Kušanje mladoga vina" sinoć su nazočila: izaslanstva političkog, kulturnog i vjerskog života Općine Čitluk , županije Hercegovačko-neretvanske, te brojni gosti i uzvanici, a poseban gost bio je Hideo Yamazaki, veleposlanik Japana u BiH sa suradnicima.

Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk pozdravio je nazočne kazavši kako tradicionalno nakon Dušnoga dana u Brotnju se organizira "Kušanje mladoga vina" kao u vremena naših djedova kada se uz koru kruha i sol kušalo mlado vino. "Ovdje su se od pamtivijeka sadila vinova loza i proizvodila kvalitetna vina" - kazao je načelnik Jerkić i dodao:" Manifestacija je postala tradicionalnom i svake je godine sve bolje organizirana jer ju prepoznaju i izvan granica naše općine, pa i države".

Hideo Yamazaki, veleposlanik Japana u svojem je pozdravnom govoru istaknuo zadovoljstvo dolaskom u Hercegovinu-najveće bh. vinogorje koje ima mediteransku klimu i ljepotu krajolika koja se rijetko susreće na svijetu, a nagovijestio je kako će blizina Jadrana u budućnosti omogućiti ovim krajevima i veću turističku posjećenost, te pohvalio hercegovačka vina.

Mlado vino blagoslovio je fra Miro Šego, župnik Župe Krista Kralja poželjevši nazočnima da uživaju u dobroj kapljici.

Večer u kojoj se kušalo mlado vino, autohtoni proizvodi i delicije Hercegovine glazbeno je obojila Ženska klapa "Zvizdan" ,a tradicionalnim plesom iz ovih krajeva djevojke iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Didak" Gradnići.

Mlado vino dobilo je prolaznu ocjenu sudeći po bačvi koja je na koncu večeri ostala prazna, a i večer je zahvaljujući organizatorima za nijansu bila bolja od prošlogodišnjeg kušanja mladoga vina s ciljem da svake godine bude sve bolje i ujedno još jedna crtica na turističkoj ponudi Hercegovine i Brotnja.

Autor:Danijela Šakota

glasbrotnja.net