Iskusni lovac Danijel Raspudić - Brkan iz Tepčića ubio vepra kapitalca

To, međutim, ne vrijedi za Danijela  Raspudića - Brkana, iskusnog lovca iz Tepčića u općini Čitluk, člana lovačke sekcije „Grivica“ Dobro Selo. 

Naime, u nedjelju je taj mladi lovac bio izuzetno sretne ruke jer je na lokalitetu Žuželj u MZ Tepčići s tri hica uspio ubiti odraslog vepra kapitalca, teškog oko 200 kg. Da je riječ o doista vrijednom lovačkom trofeju najzornije potvrđuje podatak, kojeg smo doznali od sretnog lovca Danijela, da su veprove kljove duge čak 18 cm.

- U nedjelju sam s nekoliko svojih prijatelja lovaca krenuo u lov u obližnji gustišom obrasli lokalitet Žuželj u potrazi za divljači. Ni slutio nisam da ću baš ja imati sreću i ubiti divlju svinju. Kad lovac pred sobom ugleda divlju svinju, a pogotovo odraslog vepra, taj se osjećaj ne može opisati, može se samo doživjeti. Čim sam ga ugledao, nanišanio sam, opalio i s udaljenosti od 80-ak metara pogodio ga bojevim metkom. Samo je zateturao i nastavio se kretati. Kad mi se približio, još jednom sam ga pogodio i oborio. Bio je strašno razjaren i bezuspješno pokušavao pobjeći. Ponovo sam nanišanio i zadao mu smrtonosan pogodak. Moram reći da za to zaslužan i moj pas Džaka koji je puna tri sata neumorno gonio vepra sve dok ga nije natjerao pokraj mene. I on se ulovu veselio, a kako i sami vidite, neprekidno se penje na haubu Mercedesa i svim silama pokušava razderati kožu mrtvog vepra. Star je četiri godine i nema cijene za koju bih ga nekome prodao – kaže sretni lovac Danijel Raspudić – Brkan i nastavlja.

- Meso ćemo pregledati, dobro se pogostiti i po običaju, ostatak podijeliti na nas šest lovaca koji smo zajedno bili u lovu. Moramo se pohvali da je naša ekipa tijelom prošlogodišnje lovne sezone ubila četiri divlje svinje, a ovo je naš prvi i to veliki ovogodišnji ulov – kaže Danijel.

Treba reći da su Danijel i njegovi prijatelji lovci vepra nekako dovukli do ceste, postavili ga na haubu Mercedesa, provezli ga kroz svoje selo sve do središta Čitluka gdje su se zaustavili kako se pohvalili ulovom. Brzo se okupilo mnoštvo znatiželjnika koji su razgledali pravu grdosiju na okrvavljenom mercedesu. Diveći se lovčevu uspjehu, jedan d njih se i našalio:

- Recite ljudima da više ne hrane domaće svinje, neka samo reknu Danijelu Raspudiću da im ubije divljeg gudina i gotova stvar“.

Kažimo na kraju da je posljednjih dvadesetak godina osjetno porastao broj divljih svinja u cijeloj Hercegovini, pa i u  čitlučkoj općini gdje nanose goleme štete u vinogradima i ostalim poljoprivrednima kulturama.

Mile PAVLOVIĆ/BROTNJO.INFO