I Zlatko Dalić sutra će uveličati slavlje u Blatnici na kojem se očekuju deseci tisuća ljudi

Vatreni, zlatko dalić, Hrvatska, zlatko dalić, Hrvatska,  Ivan Bradvica
"kralja hrvatske dijaspore" Brotnjaka Mate Bulića na različitim humanitarnim koncertima postalo redovita i prepoznatljiva praksa i kršćanska vrlina koja ga krasi cijeli život, a naslijedio ju je od svojih roditelja.

Prisjetimo se samo da Mate Bulić sa svojim prijateljima - estradnim zvijezdama i svojim brojnim Blatničanima - od 2012. godine svakog kolovoza na platou ispred podružne crkve sv. Franje u svojoj rodnoj Donjoj Blatnici organizira humanitarni koncert "Blatničke note dobrote", s kojih je prihod namijenjen za uređenje dvorišta i okoliša mjesne crkve, pomoć potrebitim pojedincima, udrugama, za gradnju škola, crkava, zaštitu hrvatskih kulturnih dobara i druge svrhe.

Sve je spremno

Nastavljajući tu tradiciju svog velikodušnog i plemenitog djelovanja, Mate Bulić će i sutra (6. kolovoza) u 20 sati u Donjoj Blatnici još jednom okupiti svoje prijatelje i s njima upriličiti novi humanitarni glazbeni spektakl - VII. Blatničke note dobrote, na kojem se očekuje rekordan broj posjetitelja. Budući da je to organizacijski golem projekt, neumorni članovi Organizacijskog odbora koncerta i ostali Blatničani zahvaljuju svim izvođačima, sponzorima i brojnim poduzećima na potpori tom projektu, zatim prijateljima iz Međugorja koji omogućuju besplatan smještaj za brojne izvođače i članove njihovih bendova.

Veliku zahvalnost upućuju i Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, akademika Dragana Čovića, što je prepoznao značaj ovog projekta koji se drugu godinu zaredom održava pod njegovim visokim pokroviteljstvom.

Posebnu zahvalnost upućujemo svim volonterima i Općini Čitluk te ostalima koji sudjeluju u pripremi ovog događaja kako bi sve prošlo u najboljem redu, a osobito našem Mati Buliću, kojeg ni bolest nije spriječila da nam i ove godine u Blatnicu dovede najzvučnija imena hrvatske i bh. estrade, poručuju iz Organizacijskog odbora koncerta.

A sutra će, uz domaćina Matu Bulića, na koncertu nastupiti i Mladen Grdović, Ivan Zak, Opća opasnost, Mia Dimšić, grupa Vigor, Ivana Marić, Šima Jovanovac & Fijaker, Zoran Begić, Jozo Vučić, Pero Gudelj & Prijatelji, dr. Mića Pehar, Dragan Bukmir, Ante Matić, Robert Čolina i drugi. Treba istaknuti kako će poseban gost na koncertu bili glasoviti izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je na svadbi Matine kćeri prihvatio poziv članova OO-a koncerta i obećao da će sutra sigurno doći u Donju Blatnicu.

Humanitarni aspekt

Uoči sutrašnjeg koncerta posjetili smo D. Blatnicu, gdje smo o humanitarnim i ostalim dimenzijama te značenju tog velikog okupljanja i izražavanja jedinstva, zajedništva i domoljublja hrvatskoga puka razgovarali s Mariom Odakom, predsjednikom, i s Ivicom Leskom, članom OO-a koncerta.

Kako se došlo na ideju da se organizira humanitarni koncert u D. Blatnici?

Prije sedam godina na jednom obiteljskom druženju s našim Matom razgovarali smo o tom kako bi trebalo crkveno zvono prebaciti sa stare na novu crkvu, što je bio jako zahtjevan i skup posao jer to jedino radi ekipa iz Kaštela koju treba čekati nekoliko godina. Mate je predložio da ovdje dovede više estradnih zvijezda iz Hrvatske te da organiziramo humanitarni koncert kako bismo taj posao mogli platiti. Mi smo prihvatili tu Matinu ideju i tako smo s humanitarnim koncertima u Donjoj Blatnici nastavili već sedmu godinu zaredom, rekao je Mario Odak.

Što je sve do sada učinjeno na uređenju dvorišta i platoa oko crkve sv. Franje gdje se održavaju koncerti?

Za proteklih šest godina uradili smo mnogo toga na platou ispred crkve sv. Franje i oko groblja Grmine. Izgradili smo oko 400 m prekrasnog kamenog i 350 m betonskog zida, kojim je uokvireno kompletno dvorište naše crkve. Također smo izgradili zidove oko groblja, novu grobljansku kapelicu, zasadili zelenilo, uredili pristupne ceste, parkirališta i dr. Moram reći da smo sredstva prikupljena na koncertima proteklih šest godina usmjeravali i u druge humanitarne svrhe, kao što su udruge za skrb o djeci s posebnim potrebama, za pomoć najpotrebitijim pojedincima i ustanovama, a preostali dio sredstava koristili smo za izgradnju i uređenje objekata oko crkve i mjesnog groblja, rekao je Mario Odak koji smatra da će na Blatničke note dobrote iz BiH, Hrvatske i dijaspore sutra (u ponedjeljak) doći više posjetitelja nego ikad dosad (a lani ih je bilo oko 25.000, op. a.).

Evo što nam je o tom je li sve spremno za prihvat brojnih gledatelja rekao Ivica Lesko, član OO-a : - Mogu reći da ćemo sve koji dođu na koncert prihvatiti s radošću i da im jamčimo dobru zabavu i sigurnost.

U proteklih šest godina nikada nije bilo nikakvih sigurnosnih problema, ni jednog ekscesa ni problema u prometu, a nadamo se kako će tako biti i ove godine jer redara ima dovoljno, svi pazimo na sve. Ovih smo dana proširili i uredili pristupne ceste, mjesta za parkiranje svih automobila ima dovoljno jer smo za tu svrhu strojevima uredili, nasuli i poravnali više od 50.000 četvornih metara prostora.

To je lijepo parkiralište kakvo i priliči ovom velikom humanitarnom spektaklu i druženju uz glazbu i pjesmu. Uz pomoć sponzora i vlastitih sredstava koja prikupimo ovaj prostrani prostor oko crkve iz godine u godini izgleda sve ljepši. Ako Bog da pa i dalje budemo tako složni i uz Matinu pomoć, svake će godine ovi koncerti biti sve bolji i masovniji. Osim domoljublja i pjesama našega Mate i njegovih prijatelja, ljude na ovaj koncert privlači i ljepota ovog prekrasno uređenog dvorišta oko crkve s mrtvačnicom, grobljem, zasađenim drvećem, ali i želja da sudjeluju o ovom dobrotvornom projektu u čiju organizaciju je uključeno više od 200 mještana Donje Blatnice. Svake godine na koncert dolaze brojni Blatničani raštrkani diljem svijeta. Primjerice, na sutrašnji koncert čak iz Australije je došla sedmeročlana obitelj mog strica, što je za njih poseban događaj - rekao je Ivica Lesko.

Treba reći kako Mate Bulić i članovi OO-a ovog koncerta posebne osjećaje gaje prema čitlučkoj udruzi "Susret" koja okuplja roditelje i djecu s posebnim potrebama s područja Brotnja. Mate ih je posjećivao i ugostio ih na nekim od blatničkih koncerata te redovito sudjelovao na humanitarnim božićnim koncertima posvećenim toj djeci. - Da, moram naglasiti kako to jako dobro znaju svi koji su uključeni u ovaj humanitarni koncert. Jedne smo godine sredstva s ovog koncerta donirali za potrebe udruge "Susret". Uz to, sredstva s koncerata donirali smo za crkvu sv. Ive u Podmilačju, za izgradnju Doma za siromašne studente u Mostaru, za udrugu "Sv. Obitelj" u Mostaru, HU fra Didaka Buntića itd., a jučer smo darivali i mostarsku udrugu "Vedri osmijeh". Sredstva s ovogodišnjeg koncerta namijenjena su za izgradnju nove crkve u Čitluku, za obnovu zgrade OŠ Čerin, za HU fra Didaka Buntića Čerin, za udrugu "Vedri osmijeh" iz Mostara, a ostatak za najpotrebitije pojedince i obitelji ovog kraja i uređenje unutrašnjosti naše crkve, ističe Mario Odak, piše Večernji.ba.

Govoreći o tom kako blatnički koncert doista predstavlja golemi projekt, Ivica Lesko nam je kazao :

Mate Bulić, njegovi prijatelji pjevači i svi mi uključeni smo u ovaj veliki projekt. Donja Blatnica ima 200-tinjak obitelji, a iz svake obitelji jedna do dvije osobe uključene su u pripremu i organizaciju ovog koncerta. Koliko nas god ima, uvijek nas je malo. Bože, daj da tako potraje jer ako ne bi bilo nas, ne bi bilo ni koncerta. Govoreći kako, uz humanitarnu dimenziju, blatnički koncert predstavlja veliko okupljanje Hrvata i njihovo izražavanje jedinstva, zajedništva i istinskog domoljublja, Mario Odak je rekao :

Upravo je Ivica spomenuo kako on i njegova obitelj imaju zadovoljstvo svake godine se sastati na ovom koncertu sa svojim najbližima iz Australije te se s obitelji družiti i uživati na ovom humanitarnom koncertu. Koristimo prigodu i uime Organizacijskoga odbora pozivamo sve ljude dobre volje da sutra, 6. kolovoza, u 20 sati dođu na ovaj veličanstveni koncert na kojem će se cijelu noć moći zabavljati uz dobru glazbu i pjesme vrhunskih izvođača te uživati u broćanskim specijalitetima, poručio je predsjednik Organizacijskog odbora Mario Odak.