Fra Stjepan Krasić na blagdan Velike Gospe proslavio zlatnu misu

Fra Stjepan Krasić, zlatna misa
... a uz tradicionalnu proslavu blagdana razlog za radost župljana bila je i proslava zlatne mise fra Stjepana Krasića, dominikanca koji je mladu misu proslavio u rodnom Čitluku na blagdana Velike Gospe 1965. godine.

Zlatnu misu fra Stjepan Krasić proslavi je na vanjskom oltaru u groblju Podadvor u koncelebraciji s petnaestak subraće svećenika, a nadahnutu propovijed na jučerašnjoj proslavio imao je msgr. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinariji u BiH.

Prigodom proslave fra Stjepanove mlade mise prije 50 godina, fra Stjepanova sestra Finka početkom misnog slavlje izrekla je prigodnu recitaciju. Simbolično, jučer je to učinila njezina kći Anđa Anić, koja je nakon procesije, a prije pozdravnih riječi čitlučkog župnika fra Mire Šege, izrekla prigodnu recitaciju.
Svećenička služba je biti mostograditelj

Započinjući propovijed msgr. dr. Tomo Vukšić primijetio je kako je u skladu s ljudskom naravi proslavljati radosne obljetnice iz narodnog, crkvenog i života pojedinaca, te da je proslava 50 godina svećeništva fra Stjepana Krasića prigoda da se Bogu upute zahvale za fra Stjepanovom vjernost Bogu, Crkvi, oltaru i čovjeku kojega je ovaj istaknuti svećenik susretao na svom ljudskom i svećeničkom životnom putu.

- Mi kao vjernici danas iznad svega zahvaljujemo Gospodinu Bogu za potporu koju je pružao sluzi svome fra Stjepanu kako bi kao svećenik mogao služiti tamo kamo ga je Providnost vodila i kako bi mogao biti most između Boga i ljudi. Svećenička služba draga braćo i sestre usporediva je doslovce sa slikom, službom i funkcijom mosta koji povezuje dvije različite obale kako bi život s jedne na drugu mogao nesmetano teći. Nije uopće slučajno da se prvi od nas svećenika, onaj u Rimu naziva pontifex - mostograditelj, most između nebesa i zemlje, između Boga i čovjeka, između Stvoritelja i svih njegovih stvorenja - rekao je u dijelu svoje propovijedi msgr. Vukšić i napomenuo da svećenička služba sa sobom nosi silnu odgovornost, silnu čast, dostojanstvo, ali i snažan osjećaj nedostatnosti, nedoraslosti za veliku čast koja je povjerena službenicima božjim.

Također, Vukšić je u svojoj propovijedi naglasio da je svećeničko poslanje učiniti sve da se Gospodin Bog na duhovan način rodi u životu ljudi te da je stoga na osobit način, na blagdan Velike Gospe, prikladno govoriti o svećeništvu prije svega iz razloga što je osnovno poslanje Blažene Djevice Marije bilo u tome da Boga rodi ljudima i da Gospodina posreduje svakom božjem stvorenju.

Nastavljajući svoju propovijed msgr. Vukšić je pojasnio da svećenici svoje poslanje obavljaju posebice na dva načina: propovijedanjem i dijeljenjem sakramenata.

- Danas zahvaljujemo fra Stjepanu što je u svojih 50 godina, posebice kao profesor, bio u prilici svjedočiti ovaj sadržaj. Meka mu Gospodin uzvrati obiljem svojih blagoslova za svako svećeničko svjedočanstvo, za svaku izgovorenu riječ u potvrdu evanđeoskih vrednota - rekao je msgr. Vukšić, koji je također izračunao da je fra Stjepan služeći barem po jednu Misu dnevno u svojih 50 godina svećeništva služio sv. Misu 18250 puta.
Zahvala Bogu na prekrasnom daru za cijelu župnu zajednicu

- Zahvaljujem dragom Bogu na ovom prekrasno daru i danu za našu župnu zajednicu. Ove smo godine proslavili dvije mlade mise i jednu zlatnu, jednako kao i prošle godine. Velika je to stvar za jednu župnu zajednicu - rekao je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, i uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji jučerašnje proslave, nakon čega je riječi zahvale okupljenom mnoštvu, koje je u Čitluk došlo iz BiH, Hrvatske i Austrije, uputio i fra Stjepan Krasić.

U prvom redu fra Stjepan je uputio zahvalu Bogu za sve što mu je Bog učinio i omogućio u proteklih 50 godina svećeništva.

- Svećenik je u dvostrukoj službi: službi božjoj i službi naroda. Svećenik je božji dar narodu, ali i dar naroda Bogu. Milosti i dobročinstva koja mi je kroz proteklo vrijeme učinio Gospodin velika su i brojna i što je dobročinstvo veće, veća mora biti i zahvalnost. Ako sam ikada poželio biti pjesnik to je ovaj trenutak da Bogu najljepšim riječima izrazim svoju zahvalnost. No, to mi nije dano, kao što mi nije dano ni da lijepo pjevam kao naš Hrvoje maloprije, no sreća je da Bog jednako cijeni našu prozu i našu poeziju. On ne gleda oblike, ne gleda ambalažu, nego sadržaj, naše ljudsko srce. Mogu reći samo jedno veliko hvala. Hvala Ti za sve i na svemu i molim Te da mi tvoje milosti ne uzmanjka do zadnjega dana života - rekao je fra Stjepan izražavajući svoju zahvalnost Bogu, a nakon Boga najprije svojim pokojnim roditeljima Ićanu i Luci, djedu i baki, živućim i umrlim braći i sestrama, kao i ostaloj mnogobrojnoj rodbini koja je se u Čitluku okupila ispratiti ga do oltara na proslavi ovog vrijednog jubileja.

Izražavajući zahvalnost fra Stjepan nije zaboravio srdačno zahvaliti svom jučerašnjem propovjednika, župniku župe Čitluk, braći svećenicima,Velikom župnom zboru pod ravnanjem sestre Slavice Kožul, tenoru Hrvoju Mariću i kninske klape Maslina koji je otpjevao „Ave Marija" , prijateljima iz Brotnja, Dubrovnika, Korčule, Splita, Kaštela, Zadra, Zagreba i Beča.

Upravo je iz Beča na jučerašnju proslavu 50 godina svećeništva fra Stjepana Krasića doputovao prof. dr. Branko Katalinić, rektor Tehničkog sveučilišta u Beču. Također, valja istaknuti da su uz rektora Katalinića jučerašnjoj proslavi nazočili načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i predsjednik OV Čitluk Marin Radišić, kao predstavnici općinskih vlasti, kao da su uz njih na proslavi bili i predstavnici županijskih i državnih vlasti.

Glasovi okupljenog mnoštva na kraju misnog slavlja slili su se u jedan u veličanstvenoj zajedničkoj izvedbi jedne od najljepših hrvatskih domoljubnih pjesama koja je ujedno i pjesma zahvale Bogu nastala u vrijeme Domovinskog rata. Riječ je o skladbi „Bože čuvaj Hrvatsku" Đanija Maršana čijom je izvedbom okončano jučerašnje slavlje.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba