Fra Marinko: Naša župa ima mnogo toga za pokazati

Zajedno sa svojim suradnicima, fra Marinko je u čast hercegovačkom velikanu pokrenuo “Dane fra Didaka Buntića”, koji se održavaju u listopadu svake godine, s ciljem oživljavanja spoznaja o ovome bh. velikanu.

Također, ovaj je vizionar i realizator hvale vrijednih projekata obnovio i najstariji vinski podrum u državi, te zajedno sa župljanima pokrenuo gradnju nove župne crkve.

Uz pomoć dobrih ljudi

Ova mala župa je sa svega 1150 stanovnika, zahvaljujući dobročiniteljima iz Hercegovine, dobila i svoju novu župnu dvoranu za mlade, koja će biti otvorena u petak prigodnim programom na kojemu će nastupiti glazbene sekcije Gradnići, tamburaši, gangaši i župni zbor. U njoj će se također održavati i “Dani fra Didaka Buntića”, razni sastanci i skupovi. Nova dvorana ima dva dijela: prizemlje u kojem će moći vježbati gitaristi, tamburaši, zborovi, folkloristi itd., i gornji kat za priredbe.

“Dvorana je započeta koncem 2008., a završena je za nepunu godinu dana, i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi i prijatelja iz Hercegovine, te dijelom i uz pomoć mještana”, kazao je fra Marinko. Ističe da će u sklopu dvorane, ukupne površine 240 metara četvornih, biti i knjižnica, a u dvoranu za prezentacije i priredbe može stati i do 300 osoba.

“U petak će biti prezentacija svih aktivnosti koje sam spomenuo, kada ćemo nastojati u što boljem svjetlu pokazati i prikazati sve ono što imamo u našoj župi, a imamo puno toga”, ističe fra Marinko. Napominje da je potreba za ovom dvoranom bila velika, jer je dosta onih koji žele raditi na promicanju kulturnih vrijednosti u ovoj župi.

Preobrazio župu

Inače, dolazak fra Marinka Šakote na mjesto župnika u Gradnićima označio je potpunu kulturno-povijesnu preobrazbu ove župe. Osim što je 2003. pokrenuo manifestaciju “Dani fra Didaka Buntića”, sa svojim župljanima, fra Marinko svakodnevno radi na obnovi najstarijih zdanja u ovoj općini, pa se tako ovaj vrijedni čovjek dao i na obnavljanje stare crkve, koja je jedna od najstarijih u Hercegovini izgrađena davne 1861. godine.

Obnova stare crkve

Inače, dolazak fra Marinka Šakote na mjesto župnika u Gradnićima označio je potpunu kulturno-povijesnu preobrazbu ove župe. Fra Marinko svakodnevno radi na obnovi najstarijih zdanja u ovoj općini, pa se tako ovaj vrijedni čovjek dao i na obnavljanje stare crkve koja je jedna od najstarijih u Hercegovini, izgrađena davne 1861. godine.

Mirela Tučić / Dnevni list