Fra Antonio Šakota iz Čitluka svečano proslavio svoju Mladu misu

Fra Antonio Šakota
...u Čitluku na izuzetno svečan način svoju Mladu misu proslavio župljanin te župe fra Antonio Šakota iz Čitluka. Fra Antonio je za svoje mladomisničko geslo odabrao Petrov odgovor Isusu na upit: 'Petre ljubiš li me? : „Gospodine ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.".

Uz brojne svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i ministrante, današnjoj fra Antoniovoj Mladoj misi nazočili su njegovi roditelji Davor i Ivanka, braća Oliver, Josip i Karlo i ostali članovi obitelji, brojna rodbina, prijatelji te mnoštvo župljana i ostalog vjerničkog puka iz cijeloga Brotnja.

Pozdravne riječi i roditeljski blagoslov

Slavlje je počelo procesijom svećenika i ministranata od župnog dvora do župne crve. Po dolasku u prepunu čitlučku župnu crkvu, dirljivim riječima mladomisnika je ispred obitelji pozdravio fra Antoniov brat Josip koji mu je poželio da kao Kristov svećenik čitav život ustraje snažno naviještati evanđelje, a u ime župne zajednice tople riječi i čestitke uputio mu je čitlučki župnik fra Miro Šego pritom kazavši:

- Vrijeme u kojem danas živimo, nerijetko promatra svećenika po vrlo okrnjenoj slici religioznog profesionalca. Tome u velikoj mjeri danas pridonose mediji, koji često neopravdano, neprovjereno i nepravedno prikazuju svećenika u kontekstu osobnih slabosti. Ti si, dragi fra Antonio, za svoje mladomisničko geslo izabrao riječi sv. Petra :"Gospodine, ti sve znaš ! Tebi je poznato da te volim". Sjećam se onoga dana kada smo skupa stajali na plaži Genezaretskog jezera u prigodi tvoga ređenja za đakona i kad si nam upravo na toj plaži tumačio susret Isusa i Petra, onoga trenutka kada su Josip i Karlo svim silama htjeli zaplivati u jezero na istoj toj plaži i toj silne radosti kad smo im dali zelenio svjetlo. Njih dvojica su tada zaplivali na valovima Genezaretskog jezera, a tebi želim danas, dragi fra Antonio, osloni se na tu ljubav, budi hrabar i predan Njemu, svome učitelju. On neka te vodi, a Njegova riječ neka te nadahnjuje u tvome radu ! Onda ćeš i kroz vlastite slabosti i ljudsku ograničenost doživljavati ushićenost poziva koji te je pozvao. Čestitan ti na ovom danu - rekao je fra Miro i mladomisnika zamolio da započne misno slavlje.

Potom su svoj roditeljski blagoslov fra Antoniju udijelili njegov otac Davor i majka Ivanka, nakon čega je mladomisnik započeo svečano euharistijsko slavlje kojeg su svojim nastupom u pjevanim dijelovima uveličali članovi Velikog župnog zbora pod ravnanjem s. Slavice Kožul. Fra antonio je na početku kazao kako je odlučio na svojoj mladoj misi militi za mir u Svetoj zemlji i svijetu.

Nadahnuta propovijed fra Marinka Šakote

U nadahnutoj propovijedi prigodne riječi mladomisniku i ostalim vjernicima uputio je poznati međugorski župnik fra Marinko Šakota. Tumačeći potanko i vrlo slikovito izvještaj iz Matejeva evanđelja o Isusovoj hodnji po vodi prema svojim učenicima i Petrove kušnje u toj situaciji , fra Marinko je naglasak dao na Isusove riječi upućene učenicima : 'Hrabro samo, ne bojte se !' te kazao:

- Ove riječi trebamo slušati uvijek, a posebno u trenucima neizvjesnosti, nesigurnosti i kušnje. I još je nešto važno: Isus ne kritizira učenike, nego ih najprije hrabri. Prvo se traži od Petra: 'Kad sebi dođeš, učvrsti svoju braću !' Svećenik kakvog Isus želi, najprije hrabri ljude, hrabri ih iz svoga iskustva - kazao je fra Marinko Šakota te na kraju mladomisniku poručio:

- Dragi Antonio, izabrao si svoj životni i svećenički moto ugledajući se u Šimuna Petra i uzimajući za vodilju njegove riječi : „Gospodine, ti sve znaš. Tebi je poznato da te volim." U ovoj propovijedi nisam ti htio govoriti kakav trebaš biti i što trebaš činiti. Ti ćeš biti i znat ćeš što trebaš činiti s drugima kad, kako Isus kaže Petru, 'budeš dolazio k sebi" i pritom odgovarao na dva Isusova pitanja upućena razumu i srcu: Što ti, Antonio kažeš tko sam ja ? I drugo: Ljubiš li me ? Ljubiš li me više nego drugi ? U odgovoru na postavljena pitanja, dragi Antonio, uvijek se vraćaj k Petru. On ti može biti od velike pomoći - kazao je na kraju propovijedi fra Marinko Šakota.

Fra Antoniova zahvala i blagoslov vjernika

Na kraju današnje Mlade mise fra Antonio je održao vrlo dirljiv govor te se zahvalio dragome Bogu, svojim roditeljima, braći i sestrama te ostaloj rodbini, propovjedniku, župniku i ostalim svećenicima, odgajateljima, prijateljima, kumovima i svima koji su mu bili podrška na putu božjeg poziva prema oltaru, ali i svima koji su pomogli da današnji svečani događaj bude ispunjen molitvom, veseljem i radošću. Fra Antonio je potom čiltučkom župniku i ministrantima uručio prigodne darove koje je dobio za vrijeme boravka u Svetoj zemlji. Kažimo i to da je čestitke mladomisniku i njegovoj obitelji, u ime Hercegovačke franjevačke provincije uputio, provincijski vikar fra Ivan Ševo .

Na samom kraju fra Antonio je zajedno s ostalim mladomisnicima udijelio svečani božji blagoslov vjernicima, a nakon čega je uslijedilo čestitanje i neizbježno fotografiranje rodbine i prijatelja s mladomisnikom za uspomenu na taj veliki i svečani događaj. Slavlje je potom nastavljeno u čitlučkom Hotelu „Kaktus" gdje se okupilo više od tisuću uzvanika.

Kratki fra Antoniov životopis

Fra Antonio je rođen 31. svibnja 1986. god. u Mostaru. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio u Čitluku. Potom je godinu dana studirao njemački i engleski jezik i književnost u Mostaru. No, nakon kratkog vremena provedenoga u Mostaru, odlučio se "slijediti Krista izbližeg" u franjevačkom redu. Tako je u jesen 2006. godine započeo sa svojim franjevačkim hodom u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji - od postulature i novicijata provedenih na Humcu, tri godine filozofsko-teološkog studija u Zagrebu, diplomirao teologiju u Jeruzalemu u Svetoj zemlji. Zaređen za đakona u Jeruzalemu 29. lipnja 2013. godine, a za svećenika 29. lipnja 2014. godine u Mostaru.

Ostale fotografije s današnje Mlade mise fra Antonia Šakote možete vidjeti OVDJE

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info