FOTO  FOTO/ Svečano otvoreni 16. Didakovi dani u Gradnićima: 'Odveć je velik da bismo ga mogli zaboraviti'

didakovi dani, župa Gradnići

Članice kulturno-umjetničkog društva Didak svojom izvedbom uvele su svečanost 16. Didakovih dana na platou župne crkve u Gradnićima, odmah nakon završene svete mise koju je predvodio fra Iko Skoko, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Didakovi dani obnavljaju iz godine u godinu sjećanje na Didaka Buntića, velikog franjevačkog svećenika.

Lik i djelo hercegovačkog 'Mojsija' kako su ga nazvali suvremenici okuplja mnoštvo po 16ti put.

Bio je dobrotvor, graditelj, borac protiv nepismenosti, skrbnik, spasitelj sirotinje, preporoditelj, narodni zastupnik i provincijal. To sve u jednom ljudskom životu.

Prisutne na svečanosti je pozdravio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, čiji su roditelji s ovih prostora i kazao kako je počašćen što je upravo on pozvan da otvori Dane Didaka Buntića te je pozvao na zajedništvo kakvo je zagovarao fra Didak.

„Didak je ostavio dubok trag, ne samo u Hercegovini nego i šire. Još neki mladi ljudi dolaze u svećenike zahvaljujući fra Didaku. Ovakvi dani nadahnjuju mlade, od odgoja do gospodarstva te daju poticaj svima nama da gledamo naprijed“, kazao je fra Iko.

Osim njih ovoj svečanosti nazočili su brojni gosti iz društvenog života i svojim dolaskom pokazali kako cijene lik i djelo Didaka Buntića.

U večernjim satima, s početkom u 18 sati, u župnoj crkvi u Gradnićima održati će se duhovna obnova za župu, čime će završiti nedjeljni program.

Gabrijela Ljolje, Hercegovina info