FOTO  Svečanim misnim slavljem počelo obilježavanje 90. obljetnice utemeljena župe Čitluk

Svečanim misnim slavljem počelo obilježavanje 90. obljetnice utemeljena župe Čitluk

Svečanosti su počele simboličnom procesijom vjernika iz Gradnića do Čitluka, na početku koje je gradnićki župnik fra Marinko Šakota čitlučkom župniku fra Miljenku Miki Stojiću predao staru Maticu, a nastavljene svetom misom, koju je u prepunoj župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku,  uz koncelebriranje desetak svećenika, predslavio dr. fra Ivan Sesar, provincijal hercegovačkih franjevaca.

Obraćajući se vjernicima na početku svete euharistije fra Ivan je, uz ostalo kazao:

- Današnji blagdan Preobraženja Gospodinova poziva nas na susret s Bogom, na život u Božjoj Blizini. Okupili smo se, također, ovdje da Bogu zahvalimo za 90. godina postojanja vaše dične župe. Tijekom devet desetljeća ljudi ovoga kraja nalazili su u ovom mjestu snagu i okrepu za život. Večeras se želimo u svojim molitvama prisjetiti i svih pokojnih fratara koji su u ovih devedeset godina vjerno služili svome narodu.

Nadahnuta fra Ivanova propovijed:

Draga Braćo i sestre,

Danas crkva slavi veoma uzvišen događaj iz Kristova javnoga života, o kojem nas izvješćuju evanđelist Matej, Marko i Luka, te sv. Petar u svojoj drugoj poslanici.

Petar je s Ivanom i jakovom bio povlašteni očevidac događaja Preobraženja Gospodinova u slavi. On o tom događaju, između ostaloga, piše : Uistinu, nismo vam navijestili moć i dolazak našega Gospodina Isusa Krista držeći se lukavo izmišljene bajke, nego jer smo bili očevici njegova (božanskog) veličanstva.

Potkraj neobičnoga događaja Gospodinova preobraženja začuo se Očev glas:: Ovo je Sin moj, Ljubljeni. Slušajte ga!“

Ovo je već drugi put da se ukazuje Presveto Trojstvo u Isusovu javnom djelovanju: prvi put u krštenju i, evo, sada u preobraženju : Sin koji je ovdje čudesno preobražen, Otac kojega se jasni glas čuje i koji nam poručuje da budemo odani i poslušni njegovu Sinu, i Duh Sveti koji je predstavljen u doista neviđenu svjetlu, slavi Božjoj.

Osim toga, poruka je Preobraženja i u tome što Bog ne želi ostaviti učenike nepoučene, nego im pruža dokaze svoje ljubavi i znakove božanstva.

Nadoći će tužni dani Velikoga tjedna, ali će biti obasjani suncem Uskrsa, kao što se činjenicom Preobraženja osvjetljuju nevolje i kušnje na koje čovjek nailazi u životu.

Preobraženje Isusovo jest i nama poruka: isplati se trpjeti i mrijeti jer nas čeka takva utjeha i slava kakvu oko ljusko nije vidjelo, uho čulo i srce ljudsko nije osjetilo.

Ovaj blagdan Preobraženja Gospodinova zapravo je poziv na hodočašće u vlastitu nutrinu. Mi danas zazivamo Boga da se s nama uputi, da krene s nama na zajednički put života.

Danas Bogu otvaramo svoju nutrinu da je osvijetli ljubavlju, da je izliječi od strahova i izvede nas iz svih zarobljenosti, da nam osvježi dušu novom nadom, pročišćenom ljubavlju, vjerom koja će biti sazdana na povjerenju u Isusa i Evanđelje.

Dopustimo Bogu, braćo i sestre, da uđe u prostore našega života u koje godinama možda nikoga nismo puštali, u one prostore srca od kojih možda i sami bježimo, kako bi nam izliječio rane i kojekakva razočaranja. Tada, u takvom susretu s Bogom dogodit će se i naše vlastiti preobraženje.

Naše kršćanstvo, vjera i život nije ništa drugo nego savez s bogom. Po tom savezu mi smo Božji prijatelji i suradnici. A savez s Bogom znači obostranu obvezu na vjernost i suradnju.

Naša vjera se temelji na slušanju Isusove riječi. Vrijeme je da sa svom odlučnošću izaberemo Isusa i Evanđelje, da ga potaknuti vjerom nasljedujemo.

Dragi vjernici, vrijeme u kojem živimo nije vrijeme za osrednjost, za mlaki kršćanski život. Nikada nije ni bilo kad je u pitanju živi Bog.

Bog hoće da nas prožme svojom ljubavlju, da se obratimo, promijenimo, postanemo kvalitetnije osobe, zreli i odgovorni, da nas izvede iz nejasnoće života. Poput Marije Bogorodice, za čiju svetkovinu njezina Uznesenja na nebo počinjemo se danas pripremati devetnicom, koja je u svoje srce,, u središte svog života promila živu Božju riječ i tako postala uzor vjere i lik nade svima koji žele susresti Boga.

Draga Braćo i sestre, svatko od nas ovdje nazočnih morao bi se odnositi prema Bogu poput marije. Ona nam je uzor i putokaz. Ona je jamstvo da će Bogi nas uzvisiti ukoliko budemo išli njezinim putem. Pozvani smo poput nje u jednostavnosti srca živjeti svoju svakidašnjicu. Pozvani smo prihvaćati iz Božje ruke poteškoće svagdašnjeg života. Pozvani smo u jednostavnosti služiti Bogu i bližnjemu bez samoisticanja i traženja vlastite promidžbe. Pozvani smo poput Blažene Djevice marije u ljubavi i jednostavnosti prihvaćati život kakav nam je od Boga ponuđen.

Dragi vjernici, ovo vrijeme i ovaj prostor treba onih koji će poput Blažene Djevice Marije spremno vršiti volju Božju kada je to zgodno i nezgodno.  

Ovo podneblje, ova župa i danas treba staraca i starica koji će svojim životom i svojom molitvom biti ohrabrenje mladima.

Ovoj župi nakon devet desetljeća potrebni su muževi i žene koji će svojim životima biti putokaz u bolje sutra svojoj djeci.

Ova župa i danas treba mladića i djevojaka koji će znati razlučiti dobro od zla, koji će se znati oduprijeti navalama zla koje im se svakodnevno nude u različitim oblicima.

Ova župa treba djece koja će znati slušati upute starijih i na temelju njihovog iskustva napredovati u mudrosti i znanju.

Ovoj su župi i danas potrebni oni koji će voljeti Boga i čovjeka. Da nije bilo upravo takvih kroz prošla desetljeća mi danas ne bismo mogli slaviti ovu visoku obljetnicu njezina postojanja.

Ova župa nadživjela je i preživjela sve nevolje i nedaće zahvaljujući svojim vjernim i vrijednim pastirima, fratrima ove Hercegovačke franjevačke provincije, među kojima su se mnogi odlikovali svetošću života među kojim svakako moram spomenuti fra Jaku Križića koga su partizani ubili ovdje uz ovo mjesto na kojem smo evo danas, a zajedno s njim i gradnićke časne oce fra Ćirila Ivankovića i fra Filipa Gašpara. Tijela im sve trojice počivaju ovdje u ovom groblju. Oni su ona luč što svijetli kroz ovu tešku povijest i koja nam danas rasvjetljava hod prema budućnosti.

Za daljnji život i rast u vjeri ove župne zajednice potrebni smo kršćanskih obitelji u kojima će se redovito moliti obiteljska molitva. 

Molitva je druženje s bogom. Tko redovito i iskreno moli, taj mora biti bolji čovjek. Nemoguće je biti uz vatru, a ne ogrijati se. Nemoguće je svaki dan moliti, a ne biti više Božji čovjek.

Osobna i obiteljska molitva nam pomaže da budemo novi ljudi, zrele i izgrađene osobnosti.

Blažena majka Tereza iz Calcute je govorila: Obitelj koja zajedno moli, ona zajedno i ostaje. Obiteljska molitva ima moć unijeti u obitelj mir, ljubav, radost i sreću. Obiteljska molitva donosi Božji Blagoslov.

I kako reče velika mističarka Crkve iz trinaestog stoljeća bl. Anđela iz Folinga: „Ako želiš zadobiti Božje svjetlo, moli! Zadobivši ga, ako ga želiš umnožiti, moli! Hoćeš li vjeru, moli! Nadu, moli! Poslušnost, moli!Čistoću, moli Hoćeš li bilo koju drugu krepost, moli!“

Neka po obiteljskoj molitvi i moćnim zagovorom naše nebeske majke dobri Bog blagoslovi ovu župnu zajednicu kako bismo u svome životu mogli činiti ono što Bog od nas traži. AMEN.“

Na kraju svete mise provincijal je župljanima čestitao taj značajni jubilej njihove župe

Treba istaknuti da su svojim nastupom u pjevanim dijelovima svete mise, tu čitlučku svečanost uveličali mladi glazbenici župe sv. Blaža Gradnići.

Svečanosti proslave tog velikog jubileja župe Čitluk nastavljaju se večeras svetom misom koju će predvoditi gradnićki župnik fra Marinko Šakota. Nakon svete mise fra Marinko će župljanima Čitluka i ostalim vjernicima, uz prikazivanje slajdova, potanko predstaviti život djelo istaknutog franjevca fra Didaka Buntića.


Monografija i CD

Inače, u povodu 90. obljetnice utemeljena župe Čitluk, ovih će dana biti tiskana i vrijedna monografija o župi s podacima od njezina utemeljena do danas, u kojoj će biti objavljena imena svih župljana poginulih u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu.

Uz to, kao dar župi Krista Kralja Čitluk u povodu tog jubileja, nedavno su članovi Studentskog zbora „Prijatelji“ snimili svoj CD pod nazivom „Djeluj kroz mene“ s devet prekrasnih duhovnih pjesama i sav prihod ostvaren prodajom CD-a velikodušno odlučili darovati za crkvu.
 

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info