FOTO  Proslavljen Dan općine Čitluk

Svečanosti su počele akordima Limene glazbe Hrvatske seljačke sloge iz Trebižata te polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, te nastavljene svetom misom zahvalnicom, koju je u prepunoj crkvi Krista Kralja u Čitluku predslavio čitlučki župnik fra Miljenko Mika Stojić.

Poslije svete mise, sudionici te svečanosti u svečanom mimohodu uputili su se glavnom gradskom ulicom do prekrasno uređenog Trga žrtava Domovinskog rata gdje je u prepunoj velikoj dvorani KIC-a održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća

Nakon intoniranja Lijepe naše i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, predsjednik Vijeća Marin Radišić pozdravio je vijećnike, članove Općinskog poglavarstva, visoke hrvatske dužnosnike BiH, Federacije, županije, predstavnike susjednih općina, crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga i gospodarstva, drage goste bratskog grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije  te ostale brojne goste i uzvanike.

Na sjednici su pročitane i brojne brzojavne čestitke, a prigodnim riječima kupu su se obratili i čestitke za Dan općine Brotnjacima uputili: velimir Pleša, konzul RH u Mostaru i Borjana Krišto, predsjednica F BiH.

Potom je o dosadašnjem i planovima razvoja općine u idućem razdoblju nazočnima govorio čitlučki načelnik Ivo Jerkić.  

U svom referatu načelnik je kazao kako je, unatoč krizi, općina Čitluk nastavila s izgradnjom nekih kapitalnih objekata. U prvi plan stavio je  završetak izgradnje nove zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, koja će u cijelosti biti završena do početka nove školske godine,  gradnju Dječjeg vrtića uz pomoć Zaklade Primorac,  mini obilaznice preko Bara,  te proširenje općinske zgrade s Centrom za pružanje usluga građanima.

- Nakon što smo prije dvije godine završili  i pustili u rad završni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u protekloj godini smo radili na izradi projektne dokumentacije  za izgradnju kanalizacije Međugorja. Naime, za ovaj projekt su nam odobrena sredstva Europske unije iz IPA fondova 2008. godina u iznosu od milion  EUR-a po principu 50:50 posto pa očekujemo da bi u ovoj godini počeli s realizacijom tog projekta  – rekao je načelnik Jerkić te obznanio:

 

Povratak gruntovnice

- Želim vas upoznati da smo uspjeli osigurati  povratak gruntovnice u Čitluk i tako ispraviti šest godina nepravde koja nam je učinjena zatvaranjem ureda gruntovnice u Čitluku. Mi smo osigurali prostor,  prošli tjedan su uredi namješteni, a ovih dana dolaze knjige i oprema tako da će ured gruntovnice u Čitluku ponovo početi raditi za nekoliko dana. Ovim činom omogućiti ćemo žiteljima Brotnja i investitorima građevinskih objekata da brže i lakše dođu do potrebne dokumentacije – istaknuo je čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

 

Snažan gospodarski razvoj općine

Osvrćući se na gospodarski razvoj Jerkić je naglasio:

- Svjesni kako je gospodarstvo okosnica uspješnog razvoja svakog mjesta, mi smo u prošloj godini ulagali u izgradnju prometnica u gospodarskim zonama, a to planiramo činiti i u buduće. Iako je kriza još uvijek postoji, interesa i poduzetničkog duha za izgradnju novih gospodarskih subjekata,  kao što sam dosadašnjih godina govorio, u Brotnju nikada nije nedostajalo – rekao je čitlučki načelnik Ivo Jerkić i na kraju svim Brotnjacima ovdje i u svijetu čestitao Dan općine Čitluk.

 

Uručena javna priznanja općine Čitluk

Na današnjoj svečanoj sjednici OV po prvi put su uručena i javna priznanja općine Čitluk zaslužnim pojedincima i pravnim osobama u znak zahvalnosti za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog  značaja za razvitak i promidžbu ugleda općine Čitluk.

Najviše općinsko priznanje – Nagrada za životno djelo uručena je akademiku prof. dr. Stjepanu Krasiću, umirovljenom dugogodišnjem profesoru povijesti i metodologije znanstvenog rada na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu, trenutno redovitom profesoru na Međunarodnom sveučilištu u Dubrovniku, za njegov opsežni i bogati znanstveni opus u proteklih 40 godina.

Godišnje nagrade općine Čitluk uručene su : Poduzeću Ledo d.o.o. Čitluk (za izniman razvoj gospodarstva u općini Čitluk), Anamariji Gagro iz Čitluka za humanost i spašavanje ljudskih života (priznanje je u Anamarijino ime preuzeo njezin brat Ante), zatim Ustanovi za odgoj i skrb o djeci i mladeži „Majčino selo“ iz Bijakovića (za izniman doprinos u području odgoja i socijalne skrbi), Udruzi vinogradara i vinara Hercegovine iz Čitluka (za izniman doprinos u razvoju poljoprivrede i turizma) te HKUD-u „Brotnjo iz Čitluka (za izniman doprinos u području kulture). Istodobno, Zahvalnice općine Čitluk dobili su Mladen Čilić, tajnik Crvenog križa Čitluk (za dugogodišnji humanitarni rad u općini Čitluk) i Atletski klub Brotnjo iz Čitluka (za doprinos u razvoju športa i promidžbi ugleda općine Čitluk).

U ime dobitnika općinskih priznanja prigodnim se riječima zahvalio akademik, prof. dr. Stjepan Krasić.

Kažimo i to da su današnje čitlučke svečanosti svojim su nastupom uveličali članovi Osnovne glazbene škole Brotnjo i članovi HKUD-a Brotnjo i mažoretkinje iz Međugorja i Čitluka.

 
 
 

 

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info