FOTO  Otvorena novoizgrađena župna dvorana u Gradnićima

Tom su prilikom mladi župe Gradnići u novootvorenoj dvorani za svoje župljane, njihove goste i broje dobročinitelje upriličili prekrasan program kojim su prezentirali sve što su proteklig godina napravili.

Bio je veličanstven kulturni ugođaj, svojevrsni i nezaboravni koncert duhovnih, domoljubnih i ostalih hrvatskih pjesama i skladbi, folklora, broćanske gange i bećarca, izvođenja tradicionalnih plesova: kolanja, truse, tarabana i ostalog izvornog pučkog stvaralaštva, kojeg su kao pravi profesionalci pripremili članovi velikog i malog župnog zbora, framaši,  tamburaši i gitaristi iz Gradnića, Gornje Blatnice i Paoče, članovi folklorne sekcije te muške i ženske pjevačke skupine gradnićke župe. Uz to, svojim  prekrasnim literarnim radom posvećenom fra Didaku Buntiću predstavila se učenica Antonija Pehar.

Riječju, bio je to veličanstveni kulturni ugođaj koji će se dugo pamtiti i kojim bi se mogla podičiti i velika kulturna središta. Prekrasan program kojim bi se mladi Gradnića trebali predstaviti u pučanima svih hercegovačkih i hrvatskih gradova.

Prof. Vrbanec: „Ovakav koncert još nisam doživio“

Kao gosti i veliki prijatelji župe Gradnići, koncert su pratila dva poznata maestra iz Zagreba: prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca i prof.Slavko Vincenković, dirigent u toj zagrebačkoj školi te nogometaši Zadra.

Uzorak Slike

- Za vrijeme ovog koncerta upitao sam župnika fra Marinka Šakotu: 'Zar su to samo tvoji župljani?', a on veli: ' Isključivo moji'. Da 1.200 župljana može napraviti ovakvu priredbu, ovakav koncert, to još nisam doživio. Vjerujte mi da sam se naslušao priredbi, koncerata, raznih kulturnih događanja, ali, iskreno, ovakvu spontanost, radost muziciranja, još nisam doživio. To mogu samo dobri ljudi, a drago mi je da sam danas tu s dobrim ljudima. Prije tri godine došao sam prvi put u ovaj kraj. Moja bivša učenica Mihaela Pavlović pričala mi je da se ovdje održava jedna manifestaciju čast i slavu fra Didaka Buntića. Što je i tko je taj čovjek ? -  pitao sam se. Zapravo nakon što tri godine dolazim na Didakove dane, tek sam shvatio što je Didak – ovo je DidaK – rekao je prof. Josip Vrbanec i rukama pokazao na brojne izvođače programa i nazočne župljane Gradnića te im iskreno čestitao na svemu što rade. 

- Pridružujem se čestitkama. Ovo je stvarno rijedak doživljaj. Nastavite tako i imat ćete veliku glazbenu budućnost – kazao je prof. Slavko Vinceković, dirigent iz Zagreba.

Fra Šito Ćorić : „Ovo što fra marinko radi, pa to je blagoslovljeno“

 Na koncertu u Gradnićima bio je i njihov poznati župljanin fra Šimun Šito Ćorić, koji je na kraju izišao na pozornicu i zajedno s izvođačima otpjevao jednu svoju skladbu za što je nagrađen dugotrajnim pljeskom.

Uzorak Slike

- Veliki kompliment ovoj ekipi mladih koji su bili sjajni. Znate, fra Marinko ulaže u mladež. Nas starije ne možeš ni kolcem istjerati iz crkve, ali je ključno što će biti s mladima. Ovo što fra Marinko radi, pa to je blagoslovljeno. Od srca vam čestitam svima. Veselim se da nismo zatvoreni samo u svoje mjesto, samo u svoju Hercegovinu. Malo nam je ovaj planet. Dobro je da čujemo pjesme s različitih hrvatskih strana i veselim se da su ovdje dva maestra iz Zagreba. Jako mi je drago, dragi gospodine Vrbanac i gospodine Vincekoviću, da imate duha i osjećaja za nas u lijepoj maloj župi u Hercegovini. Fra Marinko, rekao bih, ne popuštaj ni za Boga na ovom putu koji radiš ! Hvala svim župljanima koji podržavaju njegov rad. Svećenik ne bi mogao ništa da nema ljudi. Ne odustaj !  - kazao je fra Šimun Šito Ćorić i zahvalio fra Marinku na svemu što čini.

Brojni fra Marinkovi projekti

I zaista, otkako je prije desetak godina preuzeo dužnost župnika župe Gradnići, fra Marinko Šakota postao je cijenjen i vrlo poštovan među pučanima cijeloga Brotnja, a posebice među svojim župljanima. Svojim toplim nastupima i duhovnim djelovanjem i plemenitošću postao je jednako omiljen među odraslim i mladim vjernicima  Gradnića, Paoče i Gornje Blatnice kao i među čitlučkim srednjoškolcima kojima je uzornni vjeroučitelj. Svojim neumornim radom i suradnjom sa župljanima, uspio je pokrenuti niz vrlo značajnih kulturnih i drugih akcija i projekata koji su od iznimnog značenja kako za župu, tako i za cijelo Brotnjo i Hercegovinu.

Uzorak Slike

Kažimo samo da je pokrenuo i tradicionalne Dane fra Didaka Buntića, omogućio postavljanje spomenika fra Didaku Buntiću u Gradnićima, zajedno sa svojim župljanima  obnovio staru gradnićku crkvu, župnni dvor, staru školu i vinski podrum u Gradnićima. Zajedno sa svojim župljanima i uz pomoć dobrih ljudi iz cijele Hercegovine, uspio je urediti mnoga groblja, proširiti i asfaltirati lokalne ceste, obnoviti stare kapelice, izgraditi prekrasnu filijalnu crkvu Srca Isusova i mrtvačnicu i Biblijski vrt u Gornjoj Blatnici. Najnoviji fra Marinkov projekt je spomenuta župna dvorana s binom koja može primiti preko 300 posjetitelja. U njezinu prizemlju nalazi se knjižnica,  prostorije za vježbanje i pripremanje mladih, sanitarni čvorovi kao prostorija za odmor i osvježenje.

O subotnjem programu uvijek samozatajan fra Marinko nam je rekao :

- Jednostavno smo se dogovorili da našim župljanima pokažemo i prikažemo što smo radili, da vidimo što znamo, što smo naučili i da to pokažemo drugima. Ujedno smo željeli da to bude poticaj i ostalim da se priključe, da rade i da vježbaju. Dakle, temeljni razlog ovog koncerta bio je prezentacija aktivnosti u župi sv. Blaža Gradnići – rekao nam je gradnićki župnik fra Marinko Šakota.

Kažimo i to da su mlade za koncert uspješno pripremali: Jadranka Mikućić, Dragan Ivanković, Vedran i Anamarija Vidovoć i Kristina Ljubić iz Mostara, a uspješne voditeljice programa bile su mlade župljanke Lucija Zuibac i Nikolina Pehar.



Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
Mile PAVLOVIĆ/BROTNJO.INFO