FOTO  Obilježena jubilarna 20. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Čitluk

HDZ, izbori 2010, HDZ BiH, Dragan Čović

Uz utemeljitelje, predstavnike HDZ-a iz TO, članove te stranke u Općinskom vijeću i Poglavarstvu Čitluka, predstavnike svih čitlučkih udruga, gospodarstva, javnih poduzeća, ustanova i institucija te općine, toj su svečanosti nazočili su i članovi Predsjedništva HDZ-a BiH predvođeni predsjednikom dr. Draganom Čovićem, zatim HDZ-ovi dužnosnici u višim razinama vlasi, predstavnici susjednih općina, brojni Brotnjaci i drugi brojni  gosti i uzvanici.

Na početku te svečanosti prikazan je 20-minutni dokumentarni film pod nazivom „20 godina HDZ-a BiH u Brotnju“, u koji je nazočne podsjetio na početke rada, ratne i poratne godine djelovanja te stranke i njezinu čvrstu opredijeljenost za hrvatske nacionalne interese te brži i prosperitetniji razvoj Brotnja.

„HDZ uz Brotnjo – Brotnjo uz HDZ“

Uslijedilo je intoniranje Lijepe naše i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim članovima HDZ-a, a potom je o tom značajnom i velikom jubileju govorio predsjednik OO HDZ-a BiH Čitluk Stjepan Krasić.

On je  odao priznanje svim utemeljiteljima i prisjetio se teških vremena osnutka i početaka rada te stranke koja je shvatila opasnosti i na vrijeme se uključila se u obranu hrvatskih interesa i opstojnosti Hrvata na ovim prostorima.

Govoreći o turbulentnim vremenima s kraja prošlog stoljeća Krasić je kazao:

- Jedina  politička stranka koja je odmah razumjela i ispravno ocijenila to stanje bila je Hrvatska demokratska zajednica predvođena ocem moderne hrvatske države dr. Franjom Tuđmanom i njegovim suradnicima. oni su shvatili da je kucnuo čas koji smo tako dugo čekali da je ne samo komunizmu došao kraj, nego i da se oživotvori stoljetni san hrvatskoga naroda o vlastitoj slobodnoj i samostalnoj državi. Tako je nedugo nakon osnivanja HDZ-a u Republici Hrvatskoj i BiH, i u Čitluku osnovan Inicijativni odbor koji je imao zadatak da iste ciljeve ostvari na našim prostorima.

Prva javna tribina HDZ održana je 29. travnja 1990. godine, ne u Domu kulture, nego potajno u restoranu „Plavi podrum“ osvjedočenog hrvatskog domoljuba... Brotnjaci su HDZ-ov program odmah prepoznali kao vlastiti i plebiscitarno mu izrazili povjerenje... Nakon utemeljenja HDZ-a BiH 18. kolovoza 1990. godine u Sarajevu, u Čitluku je 28. rujna iste godine održana Prva osnivačka skupština OO HDZ-a. Nakon 45 godina vladavine jednopartijskog komunističkog sustava, u studenom 1990. godine održani su prvi višestranački, demokratski i slobodni izbori na kojima se 96. posto Brotnjaka opredijelilo da ih HDZ predvodi u bolju budućnost – rekao je Stjepan Krasić i dodao :

- Činjenica je da HDZ nikada nije iznevjerio to povjerenje. HDZ je uzeo sebi geslo „HDZ uz Brotnjo – Brotnjo uz HDZ“, koje je na najbolji način izražavalo težnje naroda cijeloga ovog kraja. Jednostavno je i uvjerljivo pobjeđivao na svim kasnije održanim lokalnim i općim izborima. HDZ i danas na lokalnoj razini ima natpolovičnu većinu dajući iz svojih redova predsjednika Općinskog vijeća i načelnika općine Čitluk – rekao je Krasić te istaknuo kako je, zahvaljujući HDZ-u, čitlučka općina preporođena u svakom pogledu i od izrazito nerazvijene postala jedna od razvijenijih općina na ovim prostorima.

Pod vodstvom HDZ-a realizirani brojni projekti

Na proslavi 20. obljetnice HDZ-a BiH Čitluk nazočnima se obratio i čitlučki načelnik Ivo Jerkić, koji je tom prilikom, uz ostalo, rekao:

- Pod vodstvom HDZ-a BiH u posljednjih 20 godina u čitlučkoj općini su realizirani brojni infrastrukturni i ostali projekti. Obilježavanje ove obljetnice prigoda je da se spomene što je to pod HDZ-ovim vodstvom učinjeno. Ukratko ću podsjetiti samo na neke značajnije projekte koji su urađeni u proteklih dvadeset godina. To su: projekt „Voda za život Brotnja“  koji je omogućio svakom domaćinstvu u Brotnju da ima priključak na pitku vodu, obnova i proširenje nekoliko školskih objekata, izgradnja i obnova crkvenih objekata, izgradnja gradskog stadiona i višenamjenske gradske športske dvorane, otvaranje novih gospodarskih zona, izgradnja i obnova prometnica i nogostupa, uređenje parkova, izgradnja športskih terena po mjesnim zajednicama itd - rekao je načelnik Jerkić.

On je dodao kako je, unatoč krizi  pod vodstvom HDZ-a u Čitluku izgrađen pročistač otpadnih i kanalizacijskih voda jedan od najsuvremenijih na ovim prostorima, rekonstruirana općinska zgrada, pri kraju je gradnja nove zgrade Srednje škole, gradi se Dječji vrtić kojeg u cijelosti financira Zaklada Primorac, uskoro će početi gradnja kanalizacije uza Međugorje i Bijakoviće i dsl. te  obećao kako će kao načelnik i dalje poticati nove projekte na dobrobit svih građana Brotnja.

Dr. Dragan Čović: Prošli smo mnogo toga burnoga

Obraćajući se sudionicima proslave 20. obljetnice čitlučkog HDZ-a, dr. Dragan Čović je, uz ostalo, rekao:

- Kad se prisjetimo svega što se dešavalo proteklih 20 godina, to je mnogo više od političkog života jedne moderno organizirane političke stranke. Za razliku od mnogih drugih stranaka u BiH, mi smo prošli puno toga burnoga jer je pozicija prijeratnog, ratnog vremena iporaća bila specifična po budućnost HDZ-a BiH. O tome ste odlučivali vi ovdje, nerijetko različite politike i koncepcije iz Hrvatske i Zagreba, a vrlo često u posljednjih 10-ak godina i predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Tako vas danas pozdravljam kao 9. predsjednik HDZ-a BiH – rekao je Čović i nastavio:

Ustavna jednakopravnost za Hrvate u BiH

- Danas s ponosom možemo kazati da uvažavamo svako mišljenje izvana o BiH i hrvatskom narodu u BiH i da smo preponosni na Hrvatsku kao svoju državu, ali jednako tako smatramo da kao što imamo svoju Hrvatsku, imamo pravo biti apsolutno ustavno jednakopravni u BiH. To s ponosom ovdje treba kazati, a posebno idućih šest mjeseci oštrim riječima, ne vrijeđajući bilo koga, s ponosom ukazivati da ima smisla ponovo mobilizirati narod i slati poruke da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao zemlja jednakopravnih naroda. To moramo govoriti jer smo ovih dana imali susret predstavnika i predsjednika tri države, jučer predstavnika ministara vanjskih poslova Hrvatske, Turske i BiH. Jeste li čuli koga da je na pogrdan način prokomentirao nekakvu deklaraciju koju je potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH, te predsjednici Srbije i Turske. Što mislite da je to potpisao netko u ime Hrvata s nekom državom iz okruženja ? To je još jedan praktični pokazatelj gdje smo mi u Ustavu BiH. I kad se neki trude i kažu da smo mi danas suveren i jednakopravan narod kao druga dva, moram vrlo jasno kazati : jesmo tamo gdje smo morali znojem i trudom stvoriti ambijent da možemo normalno živjeti - rekao je dr. Dragan čović i dodao:

- Sjetite se koliko se samo predstavnika međunarodne zajednice trudilo da spriječi konfederalno uređenje koje je zagovarao predsjednik Tuđman... Nećemo mi prizivati ništa iz prošlosti, ali vjerujem da danas, s više uvjerenja i realnosti nego ikad dosad, možemo govoriti da smo spremni u vrlo kratkom vremenu ostvariti tu jednakopravnost. Bez obzira što turska administracija i diplomacija pokušava to ukrotiti i već šest mjeseci sebi na ovom prostoru nametnuti posebnu ulogu. Vjerujem da to nije slučajno. I to trebamo podržati, to uopće nije problem, kao što nije problem dolazak u Bosnu i hercegovinu nekoliko predsjednika susjednih država. Međutim, ono što je posebno važno, od svih njih trebamo očekivati da kažu da Hrvati nisu u Ustavu jednakopravni s druga dva naroda u BiH – istaknuo je dr. Čović.

Mostar će biti predstojnica entiteta u kojem žive Hrvati

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u svom se govoru dotaknuo nužnosti promjene Ustava BiH:

- Kad smo prije dvije godine počeli ozbiljno razgovarati o Ustavnim promjenama i kad smo došli do jednog paketa kojeg smo potpisali ispred tri stranke u BiH, neki su to javno podržavali, a „ispod stola“ vrlo brzo kazali: 'Prebrzo to radite'. Nekima je zasmetalo kad smo kazali da će Mostar biti predstojnica entiteta u kojem će živjeti Hrvati. Ja ću danas ovdje reći i u narednih šest mjeseci još sto puta ponoviti da će Mostar za godinu-dvije to  doista biti. Kao što je Sarajevo predstojnica entiteta Bošnjaka, kao što je Banjaluka predstojnica srpskog naroda, nema ni jednog razloga da se sramimo kazati da i Mostar može biti predstojnica entiteta u kojem će živjeti Hrvati, ne misleći ništa loše o drugima. Možemo na to biti ponosni jer vjerujemo da se na taj način jedino može zaštititi Bosna i Hercegovina kao moderna država i da ona na taj način može ostvariti svoj europski put. Svega toga nema bude li Ustav ovakav kakav je danas... A i danas iz Vijeća Europe stiže jasnu poruka : Ustav se mora promijeniti i to sadržajno – naglasio je D. Čović te dodao kako će Bosna i Hercegovina vjerojatno do travnja 2011. godine dobiti novo ustrojno uređenje.

Nema Bosne i Hercegovine bez jednakopravnih Hrvata 

Svoja očekivanja dr. Čović je potkrijepio riječima:      

- Planirali smo na ovim izborima dobiti 130.000 glasova kao što je to bilo  1998. godine. Ako to ostvarimo, siguran sam da nitko neće izabrati člana Predsjedništva nego Hrvati. Ako to ostvarimo, siguran sam da ćemo zajedno s partnerima koji će krenuti u predizbornu aktivnost imati sve  ministre, da ćemo na svim razinama vlasti imati mogućnost o Ustavu kompetentno, da naši predstavnici slobodno mogu kazati ono što misle o poziciji hrvatskog naroda u BiH i da nikoga ne povrijede – kazao je dr. Dragan Čović u svojem obraćanju članovima HDZ-a BiH Čitluk i zaključio : 

- Nema Bosne i Hercegovine bez Hrvata i to jednakopravnih, nema ni Bosne i Hercegovine bez Mostara kao predstojnice regiona, federalne jedinice, entiteta  hrvatskoga naroda, ako se god budu zvala druga dva, zvat će se i ovaj treći ili četvrti, svejedno. Niti ima mogućnosti da Hrvati prežive u Bosni i Hercegovini bez snažnog i jakog HDZ-a – rekao je Dragan Čović na proslavi 20. obljetnice osnutka HDZ-a BiH općine Čitluk.  hrvatskoga naroda, ako se god budu zvala druga dva, zvat će se i ovaj treći ili četvrti, svejedno. Niti ima mogućnosti da Hrvati prežive u Bosni i Hercegovini bez snažnog i jakog HDZ-a – rekao je Dragan Čović na proslavi 20. obljetnice osnutka HDZ-a BiH općine Čitluk.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info