FOTO  Danas su župljani Gradnića proslavili blagdan sv. Blaža, zaštitnika svoje župe

Gradnići, sv blaž, Gradnići, Gradnići, svetac, sv blaž
Za tu veliku svetkovinu duhovno su se pripravili trodnevnicom u čast svog patrona sv.Blaža, u sklopu koje su svakoga dana slavljene svete mise.

Župa Gradnići je stara hercegovačka župa u kojoj je 1871. godine rođen poznati franjevac, profesor, graditelj, prosvjetitelj, spasitelj sirotinje, provincijal, čovjek velikog srca i vizionar fra Didak Buntić.

Današnja svečanost počela je tradicionalnom procesijom župljana s kipom svetog Blaža od stare gradnićke crkve do nove župne crkve i kojoj je pred mnoštvom župljana misno slavlje predvodio don Jozo Mužić, profesor na Teološkom fakultetu u Splitu. Uz gradnićkog župnika fra Marinka Šakotu i dekana Broćanskog dekanata fra Miljenka Miku Stojića, u koncelebraciji je sudjelovalo još desetak svećenika, a u pjevanim dijelovima mise sudjelovao je veliki župni zbor iz Gradnića.

Uzorak Slike

U prigodnoj propovijedi don Jozo je vjernicima, uz ostalo, je rekao:

- Pred našim očima stoji lik svetog Blaža, današnjega sveca i mučenika. To je prilika da se podsjetimo na sve one mučenike koje smo imali kroz povijest kršćanstva, povijest Crkve i povijest našega naroda. Svi znamo i slažemo se da položiti život za Krista znači nešto doista veliko. I zato takve, koji su na okrutne načine bili pogubljeni jer što su ljubili Krista, Crkva često uzdiže na čast oltara. Nije slučajno da je prvi hrvatski svetac bio sv. Nikola Tavelić, franjevac i mučenik, i to u Svetoj zemlji. To je bila počast svim onim tolikim neznanim našim sunarodnjacima koji su u raznim okolnostima položili život za Krista. Možemo reći da smo po tome uvelike jedinstveni jer smo narod  koji se najduže borio za vjeru i, brojčano gledano, najviše mučenika dao baš za krst časni - istaknuo je don Jozo Mužić.

Uzorak Slike

Govoreći o novom vremenu i odnosu prema kršćanstvu, don Jozo je kazao :

- Vjerojatno svaki narod ima svoje poslanje u božjem naumu. Naš narod ima posebno poslanje, ne da bude obrana, nego da bude kičma i da nosi kršćanstvo u cijeloj Europi. To je ogromna stvar koju nam je Bog dao. Zato ne smijemo dopustiti da nam nametnu neke komplekse manje vrijednosti, inferiornosti i da nas je Bog pozvao da danas držimo i spasimo ovu Europu, ne na način kako smo to činili kad smo je spašavali od Turaka, nego na novi način - da spasimo Krista u današnjoj Europi i da je ponovno evangeliziramo. Prema tome, ne trebamo se mi boriti da uđemo u novo bogatstvo ili novu pogansku Europu, nego se borimo zato da obratimo tu Europu pa da onda Europa uđe u Hrvatsku – rekao je uz ostalo don Jozo Mužić župljanima Gradnića.

Uzorak Slike

Kažimo i to da su na današnjem misnom slavlju svećenici obavili tradicionalni obred grličanja uz molitvu za duševno i tjelesno zdravlje vjernika, posebno zdravlje grla, a na zagovor svetog Blaža.

Uzorak Slike

Na kraju svete mise  vjernike je pozdravio njihov župnik fra Marinko Šakota i čestitao im taj veliki blagdan.

Nakon svete mise kod župne crkve održano je tradicionalno pučko slavlje i druženje župljana uz gangu i bećarac, a potom se nastavilo slaviti obiteljskim domovima svih Gradnićana koji su, po dobrom broćanskom običaju, uz obilatu trpezu, ugostili svoju brojnu rodbinu i prijatelje.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info