Didakove dane otvara zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

fra Didak Buntić, fra Didak Buntić, didakovi dani, didakovi dani, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Gradnići, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Široki Brijeg, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, didakovi dani, paoča, Ivan Vrljić, fra Didak Buntić
Kao i svi dosadašnji, i ovogodišnji sedmi po redu „Didakovi dani“ u cijelosti će biti posvećen životu, liku u djelu istaknutog franjevca fra Didaka Buntića rođenog 1871. godine u Paoči, župa Gradnići.

Od fra Marinka Šakote, glavnog organizatora i  pokretača te značajne kulturne manifestacije, doznali smo da se i ove  godine priprema vrlo bogat, zanimljiv i raznovrstan kulturno-znanstveni i edukativni program posvećen poznatom broćanskom svećeniku, prosvjetitelju, graditelju, ocu sirotinje i istaknutom hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Kako je predviđeno, ovogodišnja manifestacija počet će 7. listopada u 20 sati u velikoj dvorani Majčina sela u Bijakovićima gdje će prigodni koncert održati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, na kojem će nastupiti Djevojački i Mješoviti zbor, Gudački orkestar i solisti te škole.

Molitva, cvijeće i svijeće ispred fra Didakova spomen-obilježja u Paoči

Drugog dana te manifestacije (u petak, 8. listopada) u 18 sati

upriličit će se polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred spomen obilježja fra Didaku Buntiću u njegovoj rodnoj Paoči (župa Gradnići), gdje će se zasigurno okupiti mnoštvo Paočana, župljana, prosvjetnih djelatnika i ostali Brotnjaka kako bi se pomolili za dušu tog velikog franjevca, profesora, graditelja, prosvjetitelja, političara, spasitelja sirotinje, provincijala, čovjeka velikog srca, vizionara, neustrašivog vođu, istaknutog Brotnjaka fra Didaka Buntića.

Sedme Didakove dane otvara Milan Bandić

Odmah potom u 19 sati na prostranom platou ispred župne crkve u Gradnićima upriličit će se svečano otvorenje 7. Didakovih dana. Tom prigodom o fra Didakovu liku i djelu te o značenju manifestacije za hrvatski narod, nazočnima će  govoriti gradnićki župnik fra Mate Dragićević, organizator manifestacije fra Marinko Šakota, čitlučki načelnik Ivo Jerkić, provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji će i službeno otvoriti ovogodišnje Didakove dane. Svojim nastupom u glazbenom dijelu programa, tu će svečanost uveličati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i muška klapa „Međugorje“.

Simpozij o fra Slavku Barbariću

Iste večeri u 20 sati u župnoj crkvi u Gradnićima održat će se simpozij o poznatom međugorskom svećeniku dr. fra Slavku Barbariću. Tom prigodom gradnićki župnik fra Mate Dragicević održat će predavanje na temu „Fra Slavko Barbarić – život i djelo“, dok će fra Marinko Šakota govoriti na temu „Fra Didak i fra Slavko – usporedbe“

Koncert odabranih

U subotu, 9. listopada, u 15 sati u staroj crkvi u Gradnićima održat će se okrugli stol o glazbenim školama u Bosni i Hercegovini pod nazivom  „Problemi i mogućnosti“, na kojem će sudjelovati prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, te brojni ravnatelji, profesori i nastavnici glazbenih škola iz BiH. Potom će se u 17 sati u novoj župnoj crkvi u Gradnićima održati tradicionalni „Koncert odabranih“, na kojem će, uz učenike spomenute glazbene škole iz Zagreba, sudjelovati nadareni mladi glazbenici iz Metkovića, Omiša, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog,Čapljine, Čitluka i drugih mjesta.

Otvorenje Galerije „Didak“

Ovogodišnji Didakovi dani završit će u nedjelju, 10. listopada, svetom misom zahvalnicom u 19 sati, te svečanim otvorenjem Galerije „Didak“ u 20 sati u novoizgrađenoj dvorani u Gradnićima. Kako je predviđeno, na toj će svečanosti govoriti: fra Mate Dragićević, fra Vendelin Karačić, Mario Vasilj Totin, fra Marinko Šakota i provincijal dr. fra Ivan Sesar koji će Galeriju „Didak“ svečano i otvoriti, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Klapa „Medugorje“.

Kažimo i to da će se te večeri s početkom u 19,30 sati u Domu oružanih snaga F BiH u Sarajevu održati repriza gradnićkog „Koncerta odabranih“.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info