Dan branitelja općine Čitluk: 38 branitelja poginulo u borbi za opstojnost hrvatskog naroda

Čitluk, branitelji

Prigodnim programom je obilježen deveti po redu Dan branitelja općine Čitluk a prisutni su se s posebnim poštovanjem prisjetili 38 branitelja s područja općine koji su položili svoje živote na oltar domovine u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen križa, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa.

Misno slavlje predvodio je čitlučki župnik fra Miro Šego.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je mimohod sudionika proslave od župne crkve do hotela Brotnjo, gdje je održana svečana akademija.

Svečana akademija započela je okupljanjem stjegova pod kojim su se borili branitelji iz općine Čitluk te prikazivanjem slikopisa posvećenog 38 poginulih branitelja s područja općine Čitluk.

„Ovaj dan se obilježava da očuvamo spomen na svu onu žrtvu što su branitelji dali za opstrojnost hrvatskog naroda“, kazao je općinski načelnik Marin Radišić i svima čestitao dan branitelja.

Čestitku povodom Dana branitelja uputila je i Lidija Šarac, predsjednica Udruge obitelj poginulih branitelja, koja je istaknula da je Dan branitelja općine Čitluk posvećen braniteljima kao sjećanje na njihov ratni put te da ovaj dan ne treba biti nekakav politički skup nego zajedništvo svih nas.

Tradicionalno svake godine u obilježavanju Dana branitelja sudjeluju i učenici s područja općine Čitluk.

Učenici su u proslavi sudjelovali pišući prigodne literarne radove, među kojima su izabrani najbolji koji su izvedeni na svečanoj akademiji, a njihovi autori nagrađeni.

Proslava Dana branitelja općine Čitluk utemeljena je na odluci Općinskog vijeća Čitluk iz listopada 2010. godine.