Čitluk: započelo održavanje glavne skupštine Matice hrvatske

Po riječima predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića, ta činjenica je pokazatelj kako se Matica demetropolizira i kako održavanjem skupštine u BiH pokazuje svoju širinu.

Tijekom svog obraćanja nazočnima Zidić je istaknuo kako su  "Matica i Hrvatska jedno" protiveći se tome da ju se samo identificira kao Maticu zagrebačku.

Zidić je ocijenio kako je Matica slijedila politiku kojoj je cilj kulturalna povezanost i emancipiranje manjih mjesta kako bi do izražaja došla složena kompozicija Hrvatske, ali i izvandomovinskih Hrvata.
 
"Matica hrvatska ne umišlja da je važnija od radnika ili seljaka. Nije vrijeme da upućujemo prigovore vladi. Moramo biti solidarni s cijelim hrvatskim društvom", kazao je Zidić istaknuvši kako je  Matica reorganizirala svoj rad te kako unatoč manjim sredstvima u ovoj godini nisu značajnije smanjene njihove aktivnosti.

Komentirajući održavanje glavne skupštine Matice hrvatske u Čitluku hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić kazao je kako  održavanje skupštine u Čitluku predstavlja "prevažna poruku".

"Prevažna je za državu u kojoj Hrvati žive kao konstitutivan narod, prevažna je u trenucima kada su Hrvati na rubu da prestanu biti politički narod. Ne smijemo dopustiti takav luksuz i nastaviti se dalje dijeliti", kazao je Staničić.
 
U povodu održavanja Glavne skupštine Matice hrvatske u nakladi ogranka u Čitluku iz tiska je ovih dana izašao "Kulturno-povijesni vodič kroz Hercegovinu i Bosnu" autora Radoslava Dodiga.
 
U vodiču je uz bogate fotoilustracije predstavljena materijalna i kulturna baština ove zemlje i ljudi koji u njoj žive. Čitatelji će se tako na jednome mjestu moći upoznati s bogatom poviješću, od pretpovijesnog doba do danas, te s kulturnim naslijeđem i čudesnim prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

(Fena)