Čiltuk - Šteta od lipanjske tuče na voćnjacima 2,2 milijuna KM

Budući da Općina u proračunu za te svrhe ima svega 30.000 maraka, bit će zatražena pomoć viših razina.

U noći 9. lipnja ove godine tuča je u samo dvadesetak minuta poharala brojne poljoprivredne usjeve u čitlučkoj, ali i u ljubuškoj općini. Već tada se znalo da će štete biti nesagledive, što je ovih dana potvrdilo i čitlučko Povjerenstvo za procjenu štete, javlja FTV.

Štetu je prijavilo oko 600 poljoprivrednika. Šteta je nastala na gotovo 1.150.000 trsova vinove loze i 1.220 stabala u voćnjacima. Budući da se radi o dugogodišnjim zasadima, posljedice će biti dugotrajne. Ove godine se očekuju minimalni prinosi.

Općinskih 30.000 KM za naknadu štete je ispod svakog minimuma - pomoć će se tražiti od kantonalne i federalne razine. No, u Općini Čitluk, poučeni ranijim iskustvima, nisu optimisti. Čitlučki načelnik Ivo Jerkić podsjeća na požare i elementarnu nepogodu od prije tri godine te plavljenje Neretve, kada nije bilo potpore niti bilo kakvih novčanih naknada za saniranje tih šteta.

U olujnom nevremenom u lipnju stradali su nasadi u 14 čitlučkih mjesnih zajednica. Poljoprivrednici, koji ionako teško žive zbog loših zakonskih rješenja, novce s nestrpljenjem očekuju kako bi mogli bar malo ublažiti nastalu štetu koja će se osjećati još godinama.